„Támogassa
A lényeg

Orbán szerint szükségünk van a kínai rendőrökre a turisták miatt

10/05/2024 15:44

| Szerző: Klubrádió

"Szükségünk van olyan emberekre, kínai rendőrökre, akik beszélnek kínaiul", mondta Orbán Viktor a Telexnek. A miniszterelnök a várhatóan érkező sok kínai turistával indokolta ezt.

A miniszterelnököt a Mol-toronynál kérdezte a Telex – a videót ide kattintva nézhetik meg –, ott tárgyalt Hszi Csin-ping kínai elnökkel.

A kínai rendőrök nemzetbiztonsági szempontból sokak által kockázatosnak tartott beengedéséről is kérdezték Orbán Viktort, aki azt válaszolta: „Az egy közrendvédelmi kérdés, annak semmi köze a nemzetbiztonsághoz”. Ugyanis szerinte „nagyon jól megszervezett állami rendszer dolgozik Magyarország nemzetbiztonságán. Ez mindenkivel szemben dolgozik. Tehát a szuverenitás, a függetlenség olyasmi, amit mindenkivel szemben védeni kell, keletre, nyugatra, északra és délre.” Vagyis, fűzte hozzá, „mi mindig, mindenkivel szemben meg tudjuk védeni a magyar nemzetbiztonsági érdekeket. Ez a helyzet Kínával is.”

„Arról van szó, hogy el fogják reményeink szerint árasztani a legnépszerűbb magyarországi turisztikai célpontokat a kínaiak, hiszen már most is szinte megszámlálhatatlan repülőjárat érkezik hetente Magyarországra. És szükségünk van olyan emberekre, kínai rendőrökre, akik beszélnek kínaiul. Hiszen a sok ember az nemcsak sok haszon, de sok probléma is” – jelentette ki a kínai rendőrökkel kapcsolatban.

Tompos Márton, a Momentum frakcióvezető-helyettese a Klubrádióban is beszélt arról, hogy szerda délután európai uniós zászlót akart kihelyezni többedmagával az Erzsébet hídra, a magyar és a kínai zászlók mellé, annak apropóján, hogy aznap (május 9-én) volt az Európa-nap. A kollégája egy felcsavart uniós százlót tartva várt rá éppen, amikor egyszerre hat – elmondásuk szerint a kínai nagykövetség által toborzott – távol-keleti férfi lépett oda hozzá, azzal, hogy mutassa meg, mi van a kezében. 

Orbán Viktor szerint ugyanakkor ahol Tompos állt, ott „valóban nem is lehetett ilyesmit kitűzni”. Mégpedig szerinte azért sem, mert „Magyarországon gyülekezési és véleménynyilvánítási szabadság van, az ideérkező vendégeket pedig megilleti a vendégjog. Ezt a két jogot kell összehangolni.” Vagyis a miniszterelnök szavai szerint „mi nem engedünk olyan típusú megmozdulásokat, amik a Magyarországra érkező és tisztelettel fogadott vendégeink látogatásának az értékét lerombolnák, és tiszteletlenséget hozna létre, és így ártana Magyarország nemzeti érdekeinek. Gyülekezni is lehet, tüntetni is lehet, meg üdvözölni is lehet a kínai elnököt. A kettőt térben egymástól nagyon messzire el kell választani, hogy a gyülekezési szabadság is meglegyen és a vendégjog is érvényesüljön.”