„Klubrádió
Reggeli gyors

Latinos műveltségével rémisztgette a félrészeg jogászifjakat

26/06/2019 15:08

| Szerző: Klubrádió

A Reggeli gyors várostörténeti rovatában Marecsek Jozefinről, a „klasszikus leányról” beszélgettünk, aki a budapesti kávéházi élet ismert alakja volt, tudott szlovákul, németül, latinul, görögül, talán még eszperantóul is, de története egyáltalán nem vidám.

2019. június 26. Reggeli gyors / részlet, Saly Noémi (19.06.25.)
09:56
00:00

Folytatódott a várostörténeti rovat, amelyben a századelő különös budapesti egyéniségeinek életét mutatjuk be. Marecsek Jozefin esetében egy latin álnévből kellett kiindulni, úgy emlegették, mint a „puella classica”, a klasszikus leány – meséli Saly Noémi irodalom- és helytörténész. Egészen kispolgári szlovák családból származott, elköltöztek Bécsbe, amit akkoriban úgy emlegettek, hogy „a szegény tótok Amerikája”. Okos kislány volt, bekerült egy jó egyházi iskolába, tanult latinul, görögül. Folyékonyan beszélt is latinul, „ezzel rémisztgette a félrészeg jogászifjakat a kávéházakban”.

Tizenhét évesen Budapestre kerül, először kávéházi pénztárnok, „kasszírnő”, majd írónő megnevezéssel lehet róla olvasni a századelő feljegyezéseiben, de sajnos feltehetően mélyebbre is jut a kasszírnőségnél, egészen a prostitúcióig. Az sem tisztázott, hogy miért jön Pestre, de tudható, hogy született egy házasságon kívüli gyermeke, akit dajkaságba adott.

 
Kávéház 1915-ben. Fotó: Fortepan/Adományozó
 


Tud (természetesen) szlovákul, németül (Bécs miatt), latinul, görögül, talán még eszperantóul is. Rajong az irodalomért, a kávéházakban művelődik, kinyílik számára a világ, méltányolják is a műveltségét. Ady és Krúdy is felfigyel rá, de még Max Nordauval, a cionizmus egyik jelentős alakjával is kapcsolatba kerül.

Elkezd publikálni, megjelennek kritikák a könyveiről a korabeli lapokban. Magyarul sose tud annyira jól, ami ahhoz kellene, hogy magyar irodalmi körökben megállja a helyét, és nem is igazán jó író, de foglalkozik vele az értelmiség.

Aztán Trianon után megtér és elmegy Pozsonyba, ahol egy lapot alapít, még könyveket is ad ki, a Csehszlovák Köztársaság összes egyházi intézményét, épületét összeírja, de ebből kihagyja a magyar vonatkozásokat. Úgy tűnik, hogy megalapozott sérelmeket táplál a magyarok irányába, mert nagyon megalázó helyzetekbe került Budapesten. Hogy miből él ezután, azt nehéz tudni, de a szocializmus éveiben, '53-ban hal meg egy szeretetházban Holicson.

A beszélgetést a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors
2019.06.26. 08:20
Műsorvezető: Rózsa Péter