„Köszönjük
Esti gyors

László Imre: Tudtommal nem szüntették meg a Honvédelmi Minisztériumot

1/06/2022 20:33

| Szerző: Klubrádió/szg

László Imre, az intézmény volt vezetője abszolút logikátlan lépésnek tartja, hogy a Honvédkórház irányítása átkerül a honvédelmi tárcától a belügyihez. "Legjobb tudomásom szerint nem szüntették meg a HM-et" – jegyezte meg. Arról, hogy Mohácson bezárják a szülészetet, a DK egészségpolitikusa azt mondta: csak egyszer mondaná ki a kormány, hogy "bocsánat, hibáztunk". Ehhez képest minden hasonló bezárásnál csak dumálnak és félremagyaráznak szerinte.

2022. június 01. Esti gyors - részlet 22.06.01. László Imre
07:01
00:00

A Honvédkórház irányítása jövő évtől átkerül a Honvédelmi Minisztériumtól a Belügyminisztériumhoz, miközben itthon háborús veszélyhelyzetet hirdetett a kormány. Vajon bölcs dolognak tűnik ilyenkor átszervezni egy katonai kórházat? Az Esti gyorsban László Imre orvost, a DK egészségpolitikusát kérdeztük, aki volt a Honvédkórház parancsnoka, vezetője is. 

Közölte: ez nem az első eset, amikor abszolút logikátlan lépéseknek vagyunk szemtanúi; a honvédelem egészségügyi biztosításának megszervezésével összefüggő bázisintézményt egy másik tárca alá helyezik, noha „legjobb tudomása szerint nem szüntették meg a HM-et”. Mint mondta, büszke arra, hogy hat évig vezette az intézményt és hozzá tudtak járulni például a szerbiai vagy afganisztáni missziókhoz egészségügyi csapatok szervezésével. Nem érti a történetet, és nincs egyedül a jelek szerint – tette hozzá.

László Imre ismertette: a katona-egészségügyi intézmények amellett, hogy saját állományukat ellátják, hozzájárulnak a polgári lakosság ellátásához is, és ki tudnak küldeni olyan orvosokat, szakdolgozókat, akik szükséghelyzetben is magas szinten tudják biztosítani az egészségügyi ellátást. Ezt csak akkor tudják megtenni, hogy ha magas szintű szakmai gyakorlattal rendelkeznek. A katona-egészségügyi intézmények másik feladata a háborús egészségügyi ellátásra felkészülés, itt hála Istennek, elméleti tudásról van szó, hiszen Magyarország területén nincs háború. De ezt mások nem tudják, nem is a feladatuk.

Az egészségpolitikust kérdeztük arról is, hogy Mohácson bezárták a szülészetet, ezután 47 kilométert kell autózni Pécsre. Az Újbuda polgármestereként is dolgozó László Imre ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: elvárná a kormánytól, hogy csak egyszer mondják el, hogy „bocsánat, hibáztunk”. Nem kell „állandóan hülyíteni az embereket és félremagyarázni” – tette hozzá. Úgy tudja, Mohács térségében évente 500 szülés van, ami nem kis szám. Képviselőként sokszor hallotta Rétvári Bence korábbi Emmi-államtitkártól, hogy „a kor színvonalának megfelelő, legmagasabb szintű ellátást biztosítják”, amikor Balassagyarmaton bezárt a gyerekgyógyászat és Miskolc vette át, de amikor az egyedüli bőrgyógyász szabadságra ment Gyulán, és bezárták az osztályt, akkor sem azt mondták, hogy gond van, hanem, hogy „biztosítjuk az ellátás folyamatosságát”. László Imre szerint ez csak duma, félremagyarázás, ami Mohács esetére is vonatkozik.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: László Imre/Facebook

Esti gyors
2022. június 01., szerda 18:30
Műsorvezető: Hardy Mihály