„Klubrádió
Reggeli gyors

A praxisközösséget tudni kell használni

1/06/2022 14:41

| Szerző: Klubrádió

A rendszer abban az esetben működik jól, ha tehermentesíti a járóbeteg-ellátásban résztvevő intézményeket, szakrendelőket – mondta Bense Tamás családorvos a Reggeli gyorsban. 

2022. június 01. Reggeli gyors - részlet 2022.06.01. Bense Tamás
05:50
00:00
A praxisközösségek lényege, hogy az országszerte létrejövő modellváltó rendelőkben bővül az alapellátásban elérhető szolgáltatások köre, valamint a járóbeteg-ellátás tehermentesítésében és a prevencióban is nagy szerepük lehet. 

Maga a praxisközösség nem egy rossz gondolat, előrevivő, de tudni kell használni – mondta Bense Tamás családorvos. Hozzátette, hogy abban az esetben működik jól, ha tehermentesíti a járóbeteg-ellátásban résztvevő intézményeket, szakrendelőket; de ehhez még tökéletesíteni kell a rendszeren.

A szakember elmondta, hogy amikor a praxisközösség indult, komoly segítséget ígértek a közösségbe összeálló szakembereknek (dietetikusoknak, gyógytornászoknak, tűdőgyógyászoknak, endokrinologósuknak, mozgásszervvel foglalkozó orvosoknak stb.), de őket is érinti a várólista. A praxisközösségben a betegek teljes kivizsgálását nagyon hátráltatja, hogy napokat kell várni a laboreredményekre, heteket az ultrahangra, és mire megtörténnének a vizsgálatok, addigra a betegek inkább elmennek egy kórházba vagy egy magánintézménybe és egy nap alatt kivizsgáltatják magukat. Bense szerint a folyamat gyorsítása érdekében szektorsemlegesen be kellene vonni a magánegészségügyet is a rendszerbe, így ahol a leggyorsabban el tudják végezni a vizsgálatokat, oda mehetne a biztosított beteg. Ehhez azonban az kellene. hogy ugyanazt a finanszírozást kapják meg ők is, amit egy "állami" intézmény. Ezen kívül fontos lenne szerinte az is, hogy az orvosok válláról levegyék az adminisztráció terhét is, amit a szakdolgozók lassú, de biztos fizetésemelése oldhatna meg. Mindenki a maga végzettségének megfelelően – mint egy fogaskerék szépen összeilleszkedve – tudjon besegíteni a munkába, mondta a családorvos.

Koronavírus - A háziorvosok lehetőség szerint csak telefonon
MTI/Vajda János
 
 

Bense Tamás kiemelte, hogy a szakma presztizsének az emelkedését szolgáló első lépése a szakorvosok fizetésének rendezésével megtörtént, de a kamara irányításával és a szakma, a tényleges feladatokat elvégző területi orvosok bevonásával olyan helyzetet kell teremteni, amelyik valóságos óriási előrelépést jelentene.

A teljes beszélgetést a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors - interjú Bense Tamással
2022. június 01., kedd 07:43
Műsorvezető: Para-Kovács Imre