„Klubrádió
A lényeg

MOK: az egészségügyi rendszer sem hosszú, sem rövid távon így nem tartható fenn

24/05/2022 13:12

| Szerző: Klubrádió

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) levélben fordult az egészségügyet is felügyelő Pintér Sándor belügyminiszterhez, amiben az olvasható, hogy az állami ellátórendszer jelenleg járvány utáni válságban van, ezért azonnali intézkedésekre van szükség.

A levél pontokba szedve részletezi, hogy a korábbi, részben informálisan működő betegutak szétzilálódtak, a várakozási idők számos területen extrém módon megnyúltak, egyes ellátások közel elérhetetlenné váltak és számos területen munkaerőhiány lépett fel, a dolgozói korfa torz, az utánpótlás erősen hiányos, főként a szakdolgozói területen komoly munkaerőhiány vanírja a hang.hu.

A MOK elnöksége úgy látja, a közellátás rendszere sem hosszú, sem rövid távon jelen formájában nem tartható fenn, és jelentős kiigazításra, átalakításra szorul, ezért egy, a Semmelweis tervvel összemérhető részletességű program elkészítésére lenne szükség.

Szerintük a megoldáshoz fel kellene mérni a jelenlegi helyzetet, az egészségügy valós folyamatait, ezek költségét, illetve a rendelkezésre álló kapacitásokat, azok tényleges kihasználtságát, a munkaerő-ellátottság adatait.