„Klubrádió
A lényeg

Szalay-Bobrovniczkyt a nemzeti érdek vezérelte a repülőgépgyáras és orosz vasúti befektetéseinél

18/05/2022 15:21

| Szerző: Klubrádió

A leendő honvédelmi miniszter az utóbbi években vasúti vállalatba, repülőgépgyártásba és a kaszinókba is beszállt. Szalay-Bobrovniczky Kristóf parlamenti meghallgatásán azt mondta, befektetőként is "a nemzeti érdek vezérelte". Azt ígérte, minden összeférhetetlenségi szabálynak meg fog felelni honvédelmi miniszterként.

A képviselők a meghallgatáson a leendő minisztert gazdasági érdekeltségeiről és a sorkötelezettségről is kérdezték a Telex beszámolója szerint. Utóbbit Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója vetette fel pár hete, ám a Honvédelmi Minisztérium előző vezetése sietett cáfolni, hogy tervben lenne. A tartalékosok számát tovább bővítenék, ehhez egyszerűsítenék például a belépést – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Hangsúlyozta, elkötelezett híve az önkéntességnek a honvédségben, és ezen semmiképpen nem szeretne változtatni. „Pillanatnyilag nincs Magyarországon sorkötelezettség, és ez így is marad” – jelentette ki a miniszterjelölt. 

„Katonacsaládból származom, mindkét nagyapám ludovikás tiszt volt” – kezdte a bizottság előtt Szalay-Bobrovniczky, és katonai múltját a mohácsi csatáig vezette vissza.

Az ukrán-orosz háborúban „tudjuk, kik az agresszorok, és kik a megtámadottak, és hol van az erkölcsi fölény. A feladat a béke garantálása” – szögezte le a leendő miniszter, aki szerint a svéd és a finn jelentkezés a NATO-ba növeli Magyarország biztonságát.

Megerősítette, hogy civil vezetés lesz a HM-ben. Szeretné, ha a munkáját a továbbiakban is segítené  „barátja”, Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos. A parlamenti államtitkára pedig Vargha Tamás lesz, aki a külügytől igazolt át.

Nemzeti érdek

Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt mondta, az elmúlt években befektetőként is a nemzeti érdek vezérelte. A nemzet szempontjából ilyen az a vasúti vállalkozás (2019-ben vásárolta be magát a Transmashholding Hungary Kft.-be, amelyet a részben a Ganz, részben pedig az orosz Transmashholding által Egyiptomnak legyártandó 1300 vasútikocsi-projekt teljesítésére hoztak létre), amely Magyarország legnagyobb külkereskedelmi vállalkozása volt a második világháború óta. Ezt sikerrel indították újra nemzetközi partnerekkel. Ez a szemlélet igaz a cseh Aero Vodochody repülőgépgyárban lévő üzletrészére is. A magyar nemzeti érdek szempontjából tartja fontosnak a befektetéseit – jelentette ki.

Mint például a kaszinók felvásárlását. 2020-ban a Fehérvár FC és a Market Építő Zrt. egyik tulajdonosával, Garancsi Istvánnal közös cégük (Garinvest Projekt Zrt.) vette át az időközben elhunyt Andy Vajna öt budapesti kaszinóját. A kaszinók koncessziója csak 2024-ig szólt volna, de 2021 őszén a Rogán Antal kabinetminiszter felügyelete alá tartozó Nemzeti Koncessziós Iroda 35 évvel, 2056-ig meghosszabbította az engedélyüket.

A miniszterjelölt azt ígérte, minden összeférhetetlenségi szabálynak meg fog felelni honvédelmi miniszterként. A 444 hozzéteszi, Szalay-Bobrovniczky nem adott egyértelmű választ arra, hogy fel akar-e adni bármit is üzleti érdekeltségeiből, de nagyon úgy tűnt, hogy nem.

(Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos (fotó részlete))