„Klubrádió
A lényeg

Négy évet kellene várnia a rehabilitációra egy szívműtéten átesett betegnek

16/05/2022 10:20

| Szerző: Klubrádió

A covid után leálltak a rehabilitációs kezelések is. Egy szívbillentyű-műtéten átesett férfi 4 év múlvára kapott újabb időpontot az évente aktuális kezelésre. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint a probléma általános.

Négy évet kell várnia, hogy rehabilitációra mehessen, pedig évente kellene járnia a szakorvosi javaslat szerint – erről panaszkodott egy beteg az RTL Híradónak, aki 2019-ben műszívbillentyűt kapott. Még abban az évben részt vett egy néhány hetes rehabilitáción a balatonfüredi Állami Szívkórházban, majd jött a covid, és a kezelések leálltak. Az újraindulást követően ismét kért időpontot. 4 év múlva folytatódhat a kezelés.

szív
 

A 47 éves férfi kétségbe van esve, fizikai munkát nem tud végezni a betegsége miatt. A kormány érdemben nem reagált a Híradó megkeresésére. 

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint a probléma általános: "Az elmúlt kettő esztendőben a rehabilitáció világát nagyon megtépázta ez a sorozatos átszervezés. Hiszen a covidellátás érdekében kellett az osztályokat átalakítani, átköltöztetni, illetve az ott dolgozó munkavállalókat átcsoportosítani. Sokkal nehezebben áll vissza a rendszer, mint ahogy azt gondoltuk" – mondta Balogh Zoltán.