„Támogassa
Megbeszéljük...

Lakner Zoltán: Nincs olyan ellenzéki szereplő, akit mindenki zokszó nékül elfogadna

13/04/2023 16:41

| Szerző: Klubrádió

"Ha van politikai szándék az együttműködésre, akkor ezt meg lehet mutatni. A várakozásom az, hogy az önkormányzati választáson meg is mutatják" – mondta a Megbeszéljükben a politológus. 

2023. április 13. Megbeszéljük... - részlet - 2023.04.13. Lakner Zoltán
16:03
00:00

Kell-e, szükséges-e az ellenzéki pártok együttműködése? Létezhet egy mediátori szerep? Elfogadnának-e egyvalakit ebben a pártok fölötti szerepben a pártok? – érdeklődött Bolgár György a Megbeszéljükben Lakner Zoltán politológus-főszerkesztőtől.

Mindenki a különállását hangsúlyozza, ezért olyan témákat és felületeket keres, ahol meg tudja ezt mutatni – mondta Lakner. Ezzel együtt, például az akkumulátorgyárak ügyében végső soron mindenki ugyanazt mondja, csak van, aki a munkavállalók jogairól beszél, és van, aki azt próbálja demonstrálni, hogy lehet-e egyáltalán társadalmi részvételt létrehozni, ha a népszavazási kérdések se mennek át. Megint mások kifejezetten a környezeti károkra koncentrálnak – de ezek mind ugyanannak a problémának a különböző elemei.

 
Ellenzéki összefogás
 

A politológus nem állítja, hogy minden kérdésben fennáll az egymás kiegészítésére való alkalmasság, de nem gondolja azt sem, hogy nagyon különbözőek az álláspontok. "A válaszom tehát az, hogy igen: ha van politikai szándék az együttműködésre, akkor ezt meg lehet mutatni. A várakozásom az, hogy az önkormányzati választáson ez meg fog mutatkozni" – összegzett. 

Fontos kérdés, hogy 2024-ben az egy napon tartott választások közül melyiket tartják fontosabbnak a maguk számára. Azt a versengést, ahol egymáshoz tudják mérni magukat, vagy az önkormányzati választást, ahol konkrét hatalmi pozíciókért versenyeznek. Az önkormányzatiság az egyik utolsó mentsvára a rendszerrel szembeni hivatalos politizálásnak, fontos, hogy ne szoruljon háttérbe – emelte ki a politológus.

Ami a moderátorra vonatkozó kérdést illeti, Lakner szerint az, hogy egy politikai oldalnak legyen vezetője, még a legdemokratikusabb országokban, pártokban is alapvető igény. Már csak azért is, hogy világosak legyenek a felelősségi viszonyok, hogy ne lehessen állandóan egymásra mutogatni, hogy ki mit rontott el.

Másrészről, hogy legyen egy vezető, akit a kormánykritikus oldal el tud fogadni, hajlandó követni, az nem egy kívánságon múlik, nem attól függ, hogy a pártok mennyit veszekszenek egymással. Ez nagyrészt a választókon múlik. Ha ők látnak egy vezetőt, aki alkalmas arra, hogy ennek az oldalnak az irányítója legyen, akkor az ő pártjára kell szavazni és a többiektől meg kell vonni a támogatást.

2010 óta azonban nem látszott még olyan szituáció, amikor ez bekövetkezett volna. Voltak kísérletek – MSZP, Jobbik – most például a DK a legerősebb az ellenzéki oldalon. De eddig nem volt egy olyan szereplő, akit mindenki zokszó nélkül elfogadott volna. Ha másképp volna, az megnyilvánulva a pártpreferenciákban – vélekedett Lakner Zoltán.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. 

Megbeszéljük
2023. április 13., csütörtök 16:20
Műsorvezető: Bolgár György