„Klubrádió
Megbeszéljük...

Bárándy: 2007-ben és ma is bűncselekmény a kordon elbontása

5/04/2023 18:59

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Bárándy Péter szerint 2007-ben szabálysértésként kezelték az Orbánék kordonbontását, azonban úgy látja, nem szabálysértésről, hanem bűncselekményről van szó mindkét esetben. A volt igazságügyi miniszter úgy véli a kordon kihelyezése hatósági rendelkezés, ezért bíróságnak kell megítélnie, hogy elbontása a köznyugalom megzavarására alkalmas-e.

2023. április 05. Megbeszéljük - részlet 23.04.05. Bárándy Péter
10:49
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, újra kordont bontott szerdán a karmelitánál a Momentum és Hadházy Ákos. Dulakodás is kialakult a rendőrök és a képviselők között. Hadházy Ákos azt mondta a Klubrádiónak, a hatóságok mentelmi joga ellenére alkalmaztak erőszakot vele és momentumos társaival szemben.

A cselekedet mutat némi párhuzamot azzal, amikor 2007-ben a Fidesz képviselőcsoportja, köztük Orbán Viktor elbontotta a Kossuth téren felállított kordonokat. A témával kapcsolatban megkérdeztük Bárándy Pétert. A volt igazságügyi miniszter a Megbeszéljük szerdai adásában azt mondta: "2007-ben emlékeim szerint szabálysértésként kezelték az ügyet. Akkor is, most is az a véleményem, hogy nem szabálysértésről, hanem bűncselekményről beszélünk."

Hozzátette, a kordon kihelyezése hatósági rendelkezés. Ha valaki azt lebontja, akár a várban, akár a Kossuth téren, általános engedetlenségre hívja fel a jelenlévőket a rendelkezés ellen. "Amikor ez a nyugalom megzavarására alkalmas, akkor ezt a Btk. alapján kell megítélni" – jegyezte meg.

Ezek alapján úgy véli, hogy ugyanúgy, ahogy 2007-ben – bár ez nem történt meg – úgy most is bíróságon lehet és kell elbírálni, hogy az elkövetők megzavarták-e a köznyugalmat.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Bárándy Péterrel
2023.04.05., szerda 17:15
Riporter: Bolgár György