„Köszönjük,
Esti gyors

Lakner: Nem sztárokat igazol a DK, ez inkább az ellenzéken belüli osztozkodás

27/01/2023 22:06

| Szerző: Klubrádió/szg

A DK-ba átlépő ellenzéki politikusokról kérdeztük Lakner Zoltánt, aki azt mondta: a kérdés, hogy az ellenzék tud-e a saját, már bejáratott körein kívül játszani. Ennek lehet eszköze, ha kialakul egy-két komolyan vehető politikai erő, amelybe bele lehet látni a rendszerváltó szövetséget. De ami most történik, az egyelőre inkább az ellenzéken belüli osztozkodás, valamiféle végjáték a politológus szerint.

2023. január 27. Esti gyors / részlet, Lakner Zoltán (23.01.27.)
06:32
00:00

Pénteken derült ki, hogy a Párbeszédből átlépett a DK-ba még egy politikus. Kocsis-Cake Olivio, előbbi párt korábbi országgyűlési képviselője szerepet is kapott a DK árnyékkormányában.

Lakner Zoltán politológust, a Jelen főszerkesztőjét kérdeztük erről a témáról az Esti gyorsban. „Az is egy módszer, hogy a pártok átlépnek egymásba, akár tagonként” – fogalmazott ironizálva. Úgy folytatta, az is az egyik oka a politikai cselekvésképtelenségnek, hogy ennyire megosztott az ellenzéki oldal. Talán az a felismerés megszületett az elmúlt 12 évben, hogy a teljes széttagoltság és a minden szempontot nélkülöző összefogás között kellene valamilyen megoldást találni, tehát olyan – ismételte meg – cselekvőképes politikai egységeket kellene létrehozni, amelyek képesek valamit közösen mondani a világról, lehetséges jövőképet adjanak az Orbán-rendszer kritikáján túl, „nem csak össze vannak gereblyézve”.

Valószínűleg a DK az, amelyik a legszisztematikusabb módon törekszik arra, hogy ezen a módon is demonstrálja a „dominanciakísérletét”. Hozzátette, ezek nem „sztárigazolások”, nem arról van szó, mintha Churchill váltott volna pártot. Valószínűleg a legtöbben bajban lennének, ha minden átlépő politikust meg kellene nevezniük, viszont minden hétre jut egy-két náluk landoló politikus, ezzel is mutathatják a saját erősödésüket. Hogy mennyire nem szervezettek azok a pártok, amelyek így elveszítik a tagjaikat, arra az is utal, hogy azonos pártból egyesével csorognak át a DK-ba. Tehát nem egyeztetnek egymással, nem szabnak feltételeket, hogy ezt és ezt kérik cserébe, erről szeretnének beszélni, ilyen platformot szeretnének megalakítani, így „sokkal alacsonyabb szintű ajánlatot” elég tenni számukra.

Ha el is mozdulnának „tömegek” egyik pártból a másikba, attól még az ellenzéki oldalon ugyanannyian maradnának – hívta fel a figyelmet. Az a kérdés, hogy az ellenzék tud-e a saját, már bejáratott körein kívül játszani. Ennek lehet eszköze, hogy kialakul egy-két komolyan vehető nagyságú politikai erő, amelybe bele lehet látni egy kormányváltó, rendszerváltó szövetség magját. De ez egyelőre inkább az ellenzéken belüli osztozkodás, valamiféle végjáték a politológus szerint. Messze nem tartanak ott, hogy „a Fidesz háta látótávolságon belül lenne”, pedig 12-13 év elteltével ez komoly és megalapozott elvárás a kormánykritikus közvéleményben – mondta Lakner Zoltán.