„Köszönjük,
A lényeg

Ellenzéki reakciók Orbánra: "semmilyen elmebeteg gondolat ne tehesse tönkre a magyarok életét"

27/01/2023 15:21

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

A DK országos tüntetésekkel akadályozná meg, hogy Orbán kivezesse az országot az unióból, a Jobbik népszavazáshoz kötné a kilépést. A Párbeszéd szerint a magyarok döntő többsége akkor is támogatja az EU-tagságot, ha ez Orbánnak nem tetszik. A pártok arra reagáltak, hogy Orbán Viktornak fájdalmas a magyar EU-tagság.

Orbán Viktor csütörtök este a Karmelitában fogadta a Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciáján részt vevő külföldi újságírók 15 fős csoportját. A beszélgetés eredeti beszámolójában még az az idézet szerepelt a magyar miniszterelnöktől, hogy „egyáltalán nem” szeretné, ha Magyarország az EU-ban maradna, ez később arra finomodott, hogy „személy szerint fájdalmas számára, hogy Magyarország az EU-ban van, és ki van szolgáltatva a zaklatásnak, de nem kérdés, hogy Magyarország az EU-ban marad, mert a gazdasági jólét függ tőle”.

A Demokratikus Koalíció pénteken online sajtótájékoztatót tartott a miniszterelnök kijelentéseire reagálva. A párt Facebook-oldalára feltöltött videóban Dobrev Klára EP-képviselő arról beszélt, „2023 januárjára az Orbán-rendszer 12 év teljhatalom után odáig jutott, hogy saját hatalma megtartása érdekében egy nemzeti sorstragédiát helyezett kilátásba. Hiába döntöttek a magyarok az uniós csatlakozásról népszavazáson, hiába áll vitán és pártokon felül Magyarországon uniós tagságának fontossága, a magyar miniszterelnök elkezdett úgy beszélni, mint aki az EU-ból való kilépésre készül.”

Dobrev arról beszélt, a DK nem fogja hagyni, hogy Orbán kivezesse az országot az unióból, ha kell, országos tiltakozásokkal fogják megakadályozni a kilépést. „Több millióan fogunk utcára menni, ott leszünk a Karmelita kolostortól kezdve az ország összes Fidesz-irodájáig” – mondta.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke és európai parlamenti képviselője a Facebookon Orbán kijelentésére reagálva azt írta, „az igazán szörnyű, hogy sajnos meg is tudná tenni”. Magyarország EU-ból történő kiválását ugyanis jelenleg népszavazás nélkül is meg tudja szavazni a parlament többsége.

„A Jobbik évek óta azért küzd, hogy csak népszavazással lehessen Magyarország EU-s tagságáról dönteni. Annak érdekében, hogy semmilyen elmebeteg gondolat ne tehesse tönkre 10 millió magyar életét” – írta.

a Párbeszéd is a Facebookon reagált, közölték: „Lefordítjuk: Orbánnak nincs más választása, mert különben nem tudná ellopni az uniós pénzeket”. „A magyar társadalom szilárdan az EU-tagság mellett áll, a legutóbbi közvélemény-kutatás tanúsága szerint Magyarország EU-tagságát a megkérdezettek 68 százaléka most is előnyösnek tartja, bármennyire is azt szeretné Orbán, hogy ez ne így legyen” – olvasható a közleményükben.

(via Telex)