„Klubrádió
Esti gyors

Lakner azon ironizált, hogy talán legközelebb már Kaczynskit is lekommunistázza a kormánymédia

25/03/2022 23:17

| Szerző: Klubrádió/szg

Lakner Zoltán politológus szerint a kormány "szlalomozik" a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz fűződő viszony kérdésében. Azon ironizált, hogy "lassan már Jaroslaw Kaczynskiról is ki fog derülni, hogy kommunista", mert a lengyel kormánypárt elnökének is volt egy rosszalló mondata az Orbán-kormány politikájáról. A Jelen főszerkesztője szerint recseg-ropog a Fidesz építménye, és az a cél, hogy ebből minél kevesebb jusson el a választókhoz. Viszont továbbra sem vezet az ellenzék.

2022. március 25. Esti gyors - részlet 22.03.25. Lakner Zoltán
08:25
00:00

Lakner Zoltán politológust, a Jelen főszerkesztőjét arról kérdeztük az Esti gyorsban, hogy mennyire változtatta meg a magyar választási kampányt az ukrajnai háború. Szerinte eléggé más lett a kampány; az erőfeszítések a kormány részéről leginkább arra irányulnak, hogy nagyjából ugyanazt tudják folytatni, amire készültek. Ennek középpontjában az áll, hogy a pénzosztás, a rezsicsökkentés, különböző árstopok fenntarthatók, úgymond „megvédhetők” legyenek. És most már nemcsak azzal kell vitába szállniuk, hogy ezek az általános gazdasági helyzetben fenntarthatók-e, hanem a háborús körülmények között, az Oroszországhoz fűződő viszony és az ezek miatt még fokozódó gazdasági problémák mellett működnek-e.

Szlalom Putyin körül, az ellenzék eddig is ezt mondta

Látható, hogy szlalomoznak a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz fűződő viszony kérdésében. Megemlítette azt is, ahogyan Szijjártó Péter válaszolt Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek. „Lassan már ott tartunk, hogy Jaroslaw Kaczynskiról (a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság elnöke) is ki fog derülni, hogy kommunista; csak megelőlegezem a kormányzati kommunikációt, mert neki is volt egy elég rosszalló mondata a magyar kormány álláspontjáról” – ironizált Lakner Zoltán. Recseg-ropog az egész építmény, és az a cél, hogy ebből minél kevesebb jusson el választókhoz, a Fidesz a teljesen természetes biztonsági igényre igyekszik alapozni.

Az ellenzék pedig most azt tapasztalja, hogy a két legfontosabb témája, a Kelet és Nyugat közötti választás és a megélhetési problémák fontossága lényegében beigazolódott, és néhány felesleges kör után mintha rátalálna arra, hogy nagyjából ezt is érdemes mondania. Ráadásul nekik megvan az az előnyük, hogy ezekben a kérdésekben régóta ugyanaz az álláspontjuk, így következetesnek is tudnak látszani. Szerinte arra kellene helyezniük a hangsúlyt, hogy éppen a Putyinnal barátkozás miatt nincs biztonságban az ország, az a stabilitás, béke kulcsa, ha nem vagyunk ezer szállal hozzákötve Oroszországhoz – de ez már más üzenet, és azt az elemző se tudja megmondani, hogy ennyi idő alatt el lehet-e juttatni a választókhoz.

Orbán Viktor miniszterelnök elszánt hívei bármit elfogadnak tőle, és aki figyeli a közösségi és az állami médiát, az tudja, hogy a nemcsak szoft oroszbarát álláspont továbbra is jelen van a kormányoldalon, illetve a kormány lépései csak annyira Putyin-ellenesek, amenyire ez elkerülhetetlen. Ez megerősítheti az ellenzéki tábort abban, hogy „lám, igazunk volt”, és hogy még komolyabb a választás tétje.

Nem közhely, hogy milyen nagy a mozgósítás jelentősége

Hangsúlyozta: az utolsó hét nemcsak itt, minden választáson a mozgósításról szól. Most az ellenzék számára rendkívüli téttel bír az, hogy az előválasztás után kicsit elkedvetlenedett szavazótábor úgy érzi-e, hogy érdemes elmenni szavazni, részben azért, mert óriási a tét, részben pedig azért, mert megnyerhetőnek tartja a választást. Úgy látja, nagyon komoly erőfeszítések lesznek 2014-hez és ’18-hoz képest, most először látni olyat, hogy aktivisták indulnak a körzetekbe kampánybuszokkal, ledfalakkal járják a városok utcáit, ahol lehet találkozni ellenzéki üzenetekkel, a közösségi médiában is komolyabban próbálják elérni az ellenzéki szavazókat. Természetesen ezeknek a sikerét majd április 3-án este lehet lemérni, de ilyen nem volt a két korábbi választáson, és olyan se, hogy minden szavazókörben legyen két ellenzéki szavazatszámláló. Ezek legalábbis a tekintetben adhatnak okot valamiféle reménykedésre az ismert versenyhátrányokkal együtt is, hogy a korábbinál sokkal inkább mozgósulhat az ellenzéki tábor és sokkal inkább fel lehet tárni az esetleges csalásokat.

Lakner Zoltán ezzel együtt elmondta: nem ismerünk olyan közvélemény-kutatást, amelyben az ellenzék vezetne jelenleg, ellentétben a tavaly őszi helyzettel. A mozgósításnak óriási jelentősége van – ismételte meg –, és annak hatásait már nem lehet mérni a választásig. De az említett erőfeszítéseket nem tették meg négy és nyolc évvel ezelőtt, nem is volt erre mód; ha az a szavazótábor megmozgatható, amely már megvolt októberben, akkor szorossá tehető a választási küzdelem.

A teljes beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2022. március 25., péntek 18:20
Műsorvezető: Selmeci János