„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó személyeskedésnek tartja Zelenszkij Orbán-kritikus felszólalását

25/03/2022 16:30

| Szerző: Klubrádió

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az EU-csúcson felszólította Orbán Viktort, hogy döntse el végre, kivel van, velük vagy az oroszokkal. Szijjártó Péter a közmédiának reagált, és azt mondta: bár megvan a véleménye az ilyen "személyeskedésről", Zelenszkij országa háborúban áll, ezért ezt tegyük félre. A magyar kormány ragaszkodik a döntéseihez, "akárhogyan személyeskedik" valaki – ismételte meg a külgazdasági és külügyminiszter.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön este videón keresztül csatlakozott az Európai Tanács üléséhez. Beszélt Ukrajna esetleges európaiuniós csatlakozásáról, majd felsorolta az EU országait, amelyeknek megköszönte az eddigi segítségét. Amikor Magyarországhoz ért, váratlanul megállt, és megszólította a tanácsban helyet foglaló Orbán Viktor magyar kormányfőt. "Magyarország… itt meg kell állnom, és őszintének kell lennem" - idézte a 24.hu az ukrán elnököt: „Egyszer és mindenkorra el kell döntenetek, hogy kivel vagytok”.

Beszélt a Duna-parti holokauszt-emlékműről és arról is, ami Mariupolban történik, majd azt kérte, Magyarország tegye egyértelművé, hogy kivel van, velük vagy Oroszországgal. Zelenszkij szerint nincs ideje a késlekedésnek amikor arról van szó, hogy Magyarország átenged-e a területén fegyverszállítmányt, vagy hogy kereskedik-e Oroszországgal.

Erre reagált a közmédiának Szijjártó Péter. Ahogy a 444 idézi, a külgazdasági és külügyminiszter miniszter úgy fogalmazott:  „Szerintem a stílusról most ne beszéljünk. Nem mintha ne lenne véleményem az ilyen típusú személyeskedésről, de mivel az elnök úrnak az országa háborúban áll, ezért a stílust és a személyeskedést most tegyük félre” – mondta, majd megismételte, hogy a magyar kormány nem engedi át a fegyverszállítmányokat, mert „elképesztő biztonsági kockázatot jelentenének a döntések”.

„Értem én azt, hogy az ukránok ezt várják el tőlünk, értem én azt, hogy a magyar ellenzék is ezt erőlteti, de a katonák küldése, a fegyverek küldése és a fegyverszállítmányok átengedése is rendkívüli biztonsági kockázattal jár. Magyarország belesodródását rizikózná a háborúba, márpedig ebből a háborúból nekünk ki kell maradnunk. Ezért ehhez a döntésünkhöz, ezekhez a döntéseinkhez természetesen ragaszkodunk, akárki akármit mond, akárki akárhogyan személyeskedik vagy akárhogyan is támadnak minket kívülről vagy Magyarországon belülről” – közölte a külügyminiszter, aki a rövid interjúban háromszor használta a személyeskedés szót.

Orbán Viktor visszautasította Volodimir Zelenszkij kérését, erről és az ellenzéki reakciókról ITT írtunk.