„Klubrádió
A lényeg

Megerősítette az ENSZ: tömegsírok vannak Mariupolban

25/03/2022 14:05

| Szerző: Klubrádió

Az ENSZ emberi jogi csoportjának vezetője pénteken jelentette, hogy a megfigyelőik egyre több információt kapnak a mariupoli tömegsírokról. Köztük van olyan is, amiben 200 holttest lehet. Közben a mariupoli városi tanács legfrissebb értesülései szerint "mintegy háromszáz ember" halhatott meg az óvóhelyként használt színház elleni orosz támadásban.

Az ENSZ emberi jogi csoportjának vezetője pénteken jelentette, hogy a megfigyelőik egyre több információt kapnak a mariupoli tömegsírokról. Köztük van olyan is, amiben 200 holttest lehet. Matilda Bogner azt mondta, az információik egy része műholdfelvételekből származik. Az ENSZ jelenlegi becslései szerint a civil áldozatok száma 1035 körül járhat. Hozzátette, hogy a háborúban mindkét fél mindkét fél támadásait vizsgálják. A sírokról és az áldozatok elásásáról az AP hírügynökség is készített felvételeket, de ezeket szigorúan 18 éven felüli olvasóink figyelmébe ajánljuk!

 
A mariupoli színház
Fotó: Twitter
 

A mariupoli színházat március 16-án bombázta le egy orosz repülő annak ellenére, hogy a parkolójában és a színház előtti parkban is nagy betűkkel hirdették, hogy az épületben gyerekek rejtőzködnek. Egy ideig biztató hírek érkeztek arról, hogy az épület óvóhelyként használt pincéje talán ellenállt a csapásnak, de a mariupoli városi tanács legfrissebb értesülései szerint "mintegy háromszáz ember" vesztette életét a támadásban. "Szeretnénk hinni, hogy mindenkinek sikerült megmenekülnie, de azoknak a beszámolói, akik a támadás idején az épületben tartózkodtak, nem erről tanúskodnak" - írták.

(Kiemelt kép: MTI/AP/Donyecki regionális civil-katonai közigazgatás tanács)