„Klubrádió
A lényeg

Orbán: Elutasítottuk Zelenszkij kérését

25/03/2022 11:50

| Szerző: Klubrádió

2022. március 25. A lényeg-részlet / Orbán Viktor - 2022.03.25.
00:49
00:00

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön este videón keresztül csatakozott az Európai Tanács brüsszeli üléséhez, ahol komolyabb támogatást kért a NATO és az EU vezetőitől, külön Orbán Viktorhoz is volt néhány szava arról, hogy mi zajlik jelenleg Mariupolban.

Erre Havasi Bertalan az MTI-n keresztül reagált pénteken, éjfél után nem sokkal, majd hajnalban Orbán Viktor is egy Facebook-oldalán közzétett videóban. Az Európai Tanács, vagyis az európai uniós miniszterelnökök tanácskozása az aznapi NATO-csúcsot követte, és mindkét megbeszélésén az ukrán-orosz háború volt a téma –mondta Orbán. A kormányfő szerint néhány európai ország és Zelenszkij is a szankciók kiterjesztését kérték az energiahordozókra, de Orbán szerint Magyarország ezt nem támogatja, hiszen a gáz 85 százaléka, az olaj 60 százaléka Oroszországból érkezik hozzánk, a szankció pedig azt jelentené, hogy "a magyar gazdaság lelassul és megáll. Ez elfogadhatatlan" - jelentette ki.

Ukrajnai háború - NATO-csúcs Brüsszelben
 
Orbán Viktor miniszterelnök (a harmadik sorban jobbról) a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfői rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozójának családi fotóján 2022. március 24-én. Az első sorban Joe Biden amerikai elnök (j3) és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (b4). MTI/Fischer Zoltán
 
 

Hozzátette, más országok is hasonló állásponton vannak, ezt a józan észnek nevezte, így Magyarországra továbbra is érkezik gáz és olaj.

Amiről Orbán viszont nem szólt, hogy Zelenszkij felszólította, hogy Orbán döntse el, kinek az oldalán áll. Megszólalt helyette Karácsony Gergely főpolgármester, aki Orbán szégyenének nevezte, ami "Európa színe előtt a magyar miniszterelnököt érte tegnap este".

Azt írta a Facebookon, "el kell dönteni, kivel vagyunk. Oldalt kell választani. A történelem sötét oldala, vagy a jó oldala? Putyin vagy Európa? Kelet vagy Nyugat? Erről már nem a megsemmisült Orbánnak kell döntenie. Hanem nekünk április 3-án".

Ugyanerről a szégyenről írt Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt, hozzátéve, hogy Orbán "12 éves politikája került a történelem szemétdombjára, ő az, aki elszigetelődött, aki elveszítette szövetségeseit, akire Putyin utolsó csatlósaként tekintenek az EU-ban és a NATO-ban". Mint írta, Putyin háborúja egy legyengített, gazdasági válságban lévő, áremelkedésekkel sújtott Magyarországot ért, és mindannyiunk érdeke, hogy a háború mielőbb véget érjen.

Szerinte ehhez az is kell, hogy ne finanszírozzuk tovább "Putyin háborúját Paks 2-vel, titkos hitelmegállapodásokkal, az orosz kémbankhoz való ragaszkodással. Az ország biztonságát a NATO és az európai szövetségesi rendszer garantálja".

Márki-Zay szerint az ő álláspontja világos: "a nyugati szövetségesi rendszer hűséges tagjaként kell megvédenünk Magyarország biztonságát. Ebben Orbán a probléma, a kormányváltás pedig a megoldás".