„Klubrádió
Megbeszéljük...

Közel-keleti konfliktus: Holoda nem tart energiaválságtól

10/10/2023 16:23

| Szerző: Klubrádió

Olyan felek között zajlik a konfliktus, amelyek legfeljebb is csak közvetve befolyásolják az energiabeszerzéseket.

2023. október 10. Megbeszéljük - részlet 2023.10.10. Holoda Attila
16:46
00:00

Holoda Attila nem gondolja, hogy olyan energiaválság alakulhat ki a közel-keleti konfliktus nyomán, mint amilyet tavaly február 24-e után, az orosz-ukrán háború kitörésekor megtapasztalhattunk.

Alapvetően ugyanis most olyan felek között zajlik a konfliktus, amelyek nem – vagy legfeljebb csak közvetve – befolyásolják az energiabeszerzéseket.

Sem Izrael, sem a Gázai övezet nem számít komoly gáz- vagy olajtermelőnek – mondta a Megbeszéljük... című műsorunkban az energetikai szakértő Bolgár Györgynek.

Holoda szerint a mostani helyzetben sokkal inkább az olajár változásának lehetünk szemtanúi. Az elmúlt héten elindult egy csökkenés, a korábbi hordónkénti 90 dollár feletti árról lement 83 környékére. Majd a háború hírére azonnal felment 87-re.

Izraeli-palesztin konfliktus
 
Gáza, 2023. október 9. Izraeli légitámadás Gázában 2023. október 9-én. MTI/AP/Hatem Musza
 

Ez azért történhetett, mert abban a térségben vannak olyan jellegű tengeri szállítások, amelyekre kihathat egy-egy ilyen háborús konfliktus. Az azonban, hogy ma is csak  89 dollárig szaladt fel az olajár, és addig is csak egy rövid időre, azt igazolja, hogy a piac reagál ugyan az ilyen konfliktusokra, de aztán mérlegeli, hogy azok mennyire tudják befolyásolni a tényleges ellátást.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2023. október 10., kedd 16:20
Műsorvezető: Bolgár György