„Támogassa
Reggeli gyors

Holoda: A kormány megint más érzékeny szervével ütögeti a csalánt

15/09/2023 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Ha a kormány hatékonyan csökkentené a lakosság terheit, akkor elsőként az áfát csökkentené. Az árstopok bevezetése azonban a kis és nagykereskedelemre hárítja a következményeket. Holoda Attila energetikai szakértő szerint más érzékenyebb szervével ütögeti azt a csípős növényt.

2023. szeptember 15. Reggeli gyors - részlet 23.09.15. Holoda Attila
08:33
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, szerdán tartott évértékelőt Strasbourgban Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke az inflációt illetően kifejtette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna elleni agressziója növelte az energiaárakat, ami inflációt okozott, ugyanakkor mind az energiaárak, mind az infláció csökkent már.

Arról pedig Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt ugyanaznap a kormányinfón, hogy december 31-ig garantálni tudja az állam a jelenlegi rezsicsökkentett gázárakat. A miniszter megjegyezte: Ha piaci árképzést vezetnénk be, akkor a rezsicsökkentett árakat rögtön a többszeresére kellene emelnünk.

"A magyar fogyasztókhoz érkező földgáz egy hosszú távú orosz-magyar megállapodás alapján történik, ami persze részben követi a tőzsdei árat" – mondta a Reggeli gyors pénteki adásában Holoda Attila. Az energetikai szakértő hozzátette, hogy nem napi szinten változnak az árak, hiszen at MVM az energiaellátás folytonosságának biztosítása miatt alkalmanként nagy mennyiséget vesz, nem napi szinten vásárol.

A 1729 köbméterig biztosított úgy nevezett rezsicsökkentett ár 102-103 forint, ez körülbelül fele a piaci árnak, a határt átlépve azonban már 7-szeres árat kell fizetni. Holoda kifejtette, nem lát mögöttes tartalmat a számítás mögött.

"Magyarországon azért magas például az üzemanyag ára, mert 27 százalékos áfa terheli" – mondta, hozzátéve, hogy ha a kormány valóban csökkentené a lakosság terheit, akkor elsőként az áfát kéne csökkentenie. Az árstopok bevezetésével a veszteséget előbb a kiskereskedelemi, majd a nagykereskedelemi szereplőkre hárította. Orbán Viktor pénteki rádiós beszédében megint megpendítette az üzemanyag-ársapka bevezetését. Ezt olyan beavatkozásnak tekinti, amely akár ellátáshiányhoz is vezethet. Hozzátette, a kormány egész egyszerűen áthárította másra felelősséget, "más érzékenyebb szervével azt a csípős növényt ütögette".

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Holoda Attilával
2023.09.15., péntek 8:18
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert