„Köszönjük,
A lényeg

Kormányinfó: A kormány arról tárgyalt, mi legyen a városi csok helyett

13/09/2023 16:04

| Szerző: Klubrádió

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, tárgyalt a kormány arról, mi legyen a városi csok helyett. Beszélt az ukrán gabona korlátozásáról, és a napelemekről is.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal kezdte a szerdai tájékoztatót, hogy elmodta, az elmúlt évtizedben Magyarországon nőtt a legnagyobb arányban a termékenységi ráta az Európai Unióban. Ennek kapcsán megjegyezte, tárgyalt a kormány arról, mi legyen a városi csok helyett. (A szokatlan időpontot azért választották, mert csütörtökön ke

Elmondta a kormány arra kéri az EU-t továbbra is tartsa fent az ukrán gabonára vonatkozó korlátozásokat. Amennyiben Brüsszel nem hosszabbítja meg a tilalmat, akkor a kormány nemzeti hatáskörben fogja. "A magyar piacot is érthetően teszi tönkre, ha 50 tonnából 3 millió tonna lesz" – állította a kialakult helyzetet a miniszter.

Az inflációval kapcsolatban kijelentette, akár már novemberben is lehet, decemberre pedig biztos az egyszámjegyű infláció. Vannak aggasztó jelek is. A benzinár, gázolajár magas, ennek oka, hogy ötszörös áron hozunk be ukrán csővezetéken, mert volt egy tranzitdíjemelés. Ez nem elfogadható, üzeni Gulyás. Csak ez fél százalékkal növeli az inflációt.

Állítása szerint a napelemekkel kapcsolatos kormányzati döntés is Brüsszel miatt van, a kormány úgy döntött, hogy akik a létesítésre vonatkozó igényt benyújtották, ott 10 éven keresztül a korábbi elszámolási rend megmarad. Ha valaki egy ilyen beruházásba úgy fogott bele, ennek ezt garantáljuk, mondta. Szentkirályi Alexandra még egy gratulációt szeretett volna tolmácsolni a magyar barlangi mentőszolgálatnak, akik közreműködtek egy zer méter mélységben rekedt barlangász megmentésében.

Ezt követően újságírói kérdésekre válaszolt Gulyás:

  • Ha a becsült 15 százaléknál magasabb lesz az infláció, a nyugdíjasok ősszel kapnak nyugdíjkorrekciót
  • Példátlanul felelőtlennek nevezte a végrehajtókkal bezáratott soroksári iskola vezetőségét.

(Források: hvg.hu, Telex, 24.hu)