„Köszönjük,
A lényeg

Orbán: A Nyugatot a háború gazdasági hatása áttéríti a béketáborba

15/09/2023 08:38

| Szerző: Klubrádió

"Nem káromkodok, de erőseket gondolok, hogy az ukránok megemelték az orosz olaj tranzitdíját" – mondta Orbán Viktor a péntek reggeli rádióinterjújában, hozzátéve, szerinte Amerika megállíthatná a háborút, ha akarná.

"Miután nem várhatjuk, hogy egy tündér varázspálcával véget vet a háborúnak, hacsak az amerikai elnök nem változik a tündérré, harcolnunk kell a háború gazdasági hatásai ellen" – mondta Orbán Viktor a péntek reggeli rádióinterjújában. A miniszterelnök szerint ilyen hatás az infláció is. Igazságtalannak nevezte, hogy a szankciók súlyosbították a háború következményeit, hiszen az egész EU-t békeprojektként szokták hívni, és a magyarok nem akartak szankciókat, mégis bevezettlék azokat.

Orbán még mindig úgy látja, hoyg az amerikai elnök megállíthatná a háborút, de egyelőre nem látják ennek a jelét, ezért továbbra is harcolni kell az infláció ellen. Orbán egyetért azzal, hogy az "árspekuláns multikkal szemben mindenképpen fel kell lépni".

Nem káromkodok, mert egy miniszterelnök ne káromkodjon, de erőseket gondolok arról, hogy az ukránok megemelték az orosz olaj tranzitdíját – mondta az üzemanyagár-emelkedésről. "Ezért dühös vagyok, de látom, hogy szegény ukránoknak nincs pénze, fegyverük alig és túlerővel állnak szemben", de Orbán szerint a magyar miniszterelnöknek nem kell tekintettel lennie más országok polgáraira. Az ukrajnai háborúról elmondta, hogy szerinte katonailag patthelyzet van, Orbán szerint a nyugati államokat a konfliktus gazdasági hatásai fogják átterelni a békepárti táborba.

Ukrajna pedig nem tudna harcolni, ha nem kapna ehhez pénzt és fegyvereket.

(Források: 444, hvg.hu)