„Támogassa
Esti gyors

Holoda: A paksi bővítés is pávatánc-jellegű lett

13/09/2023 07:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Miközben a kormány letette a garast az orosz építésű erőmű mellett, szemmel láthatóan szeretnék növelni más beszállítók szerepét ahhoz képest, ahogy eredetileg tervezték – véli Holoda Attila. Az energetikai szakértőt azzal kapcsolatban kérdeztük, hogy az Energiaügyi Minisztérium és a francia Framatome megállapodást írtak alá.

2023. szeptember 12. Esti gyors - részlet 2023.09.12. Holoda Attila
06:51
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a résztvevők beszámolói alapján Orbán Viktor miniszrterelnök kötcsei előadása egy pontján azt mondta, a kormány egyik célja, hogy a paksi atomerőmű az orosz helyett francia üzemanyaggal működjön. Egy másik hír szerint újabb területekre terjeszti ki együttműködését az Energiaügyi Minisztérium és a francia Framatome. A minisztérium közleményéből kiderül, 2023. szeptember 12-én, Budapesten. Lantos Csaba energiaügyi miniszter és Bernard Fontana, a francia Framatome elnök-vezérigazgatója egyetértési megállapodást írtak alá a kétoldalú együttműködések elmélyítéséről.

Adja magát a kérdés, hogy a paksi bővítés e változtatásával – amely már az orosz-ukrán háború kitörése előtt is késsésben volt, illetve aggályokat fogalmaztak meg vele kapcsolatban – a kormány menteni próbálja a menthetőt.

A paksi atomerőmű
 
A paksi atomerőmű
 Fotó: MTI/Kiss Dániel
 
 

"Valószínűnek tartom, hogy a két hír összefügg" – mondta az Esti gyors keddi adásában Holoda Attila energetikai szakértő. Hozzátette, az atomerőmű körül több bonyodalom is volt már. A Siemens nem vesz részt, mint beszállító a projektben, és az orosz fűtőelemek helyett is próbáltak alternatívaként más gyártmányú fűtőelemeket keresni.

"Az egész pávatánc-jellegű: miközben a kormány letette a garast az orosz építésű erőmű mellett, szemmel láthatóan több olyan eleme is van, ami arra utal, hogy más beszállítók szerepét szeretnék növelni ahhoz képest, ahogy eredetileg tervezték" – foglalta össze, hozzátéve, hogy ezt már tíz évvel ezelőtt is megtehette volna a kormány.

"Ez azért is meglepő, mert az eddig kizárólag orosz érdek mentén nyilatkozó magyar kormány most rátalált a realitás talajára. Ha másért nem, vélhetően azért, mert az Európai Unióból érkezett figyelmeztetés, hogy változások jöhetnek a szankciók terülketén."

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Holoda Attilával
2023.09.12., kedd 18:19
Riporter: Kárpáti János