„Támogassa
A lényeg

Szijjártó szerint Magyarország ellenfelei gáncsolják a paksi bővítést

18/08/2023 14:57

| Szerző: Klubrádió

Új szakaszba léphet a beruházás azzal, ha aláírják a két új paksi blokk kivitelezési szerződését, ezután a munka az eddiginél gyorsabban és könnyebben folyhat – mondta a külügyminiszter azt követően, hogy a Roszatom képviselőivel tárgyalt. Szijjártó Péter szerint augusztus 6-án hatályba lépett a projekt másik, a finanszírozásra vonatkozó megállapodásának a módosítása is, amire a kivitelezés felgyorsítása miatt volt szükség.

"Hamarosan indul a hatodik blokkhoz szükséges talajkitermelés. Közben tart a hosszú beszerzési idejű berendezések gyártása, az ősszel pedig indul a talajszilárdítás" – mondta.

Szijjártó úgy fogalmazott: "Minden olyan gáncsoskodást, amely a beruházás ellehetetlenítésére irányul, a szuverenitásunk megsértésére irányuló cselekedetnek tekintünk. Tudjuk, hogy Magyarország ellenfelei gáncsolják a projektet. Ez fordítva is igaz: aki gáncsolja a projektet, az ellenfél."

Jávor Benedek, a fővárosi önkormányzat brüsszeli irodájának vezetője a paksi bővítéssel kapcsolatban úgy nyilatkozott szerdán a Reggeli gyors című műsorban, hogy a résfalazás határidejének meghosszabbítása is azt támasztja alá, hogy a legelemibb előkészítő munkálatok esetében sem tudják tartani a határidőket.

(Via 444)