„Klubrádió
Reggeli gyors

Jávor: Nincs még egy olyan idióta kormány, amely egy atomerőmű építését az oroszokra bízná

16/08/2023 09:55

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Nincs a magyaron kívül még egy olyan idióta kormány az EU-ban, amelyik egy olyan stratégiai fontosságú infrastrukturális fejlesztést, mint egy atomerőmű megépítése, az oroszokra bízna – véli az orosz agresszió miatt bevezetett szankciók kapcsán Jávor Benedek. A fővárosi önkormányzat brüsszeli irodájának vezetője Paks 2-őt egyébként egy lényegében meg nem épült, nagyon drága gőzgépnek tartja.

2023. augusztus 16. Reggeli gyors - részlet 23.08.16. Jávor Benedek
09:43
00:00

Paks II. még egy évet kap az atomerőmű két új blokkjához szükséges résfal elkészítésére. Az Országos Atomenergia Hivatal meghosszabbította a vonatkozó engedély hatályát, jövő október 11-éig. A projekt egyesek szerint be sem fog fejeződni – számolt be róla az MTI.

"Kérdeés, hogy a lassan 10 éve nagyon vontatottan haladó előkészítés és építés eljut-e a befejezéséig, és nekem erősek a kétségeim ezzel kapcsolatban" – mondta a Reggeli gyors szerdai adásában Jávor Benedek. A fővárosi önkormányzat brüsszeli irodájának vezetője szerint a résfalazás határidejének meghosszabbítása is azt támasztja alá, hogy a legelemibb előkészítő munkálatok esetében sem tudják tartani a határidőket.

A Paksi Atomerőmű
 
Paksi atomerőmű 
MTI/Sóki Tamás
Fotó: Sóki Tamás / MTI
 

"Az erőmű építése lényegében el sem kezdődött" – mondta, hozzátéve, hogy az új blokk alapjainak helyet teremtő "munkagödröt" ugyan kiásták már, a következő lépcső, annak a határoló falnak a megépítése lenne, amely feladata a talalyvíz elzárása lenne. E résfal építésének határidejét hosszabbították meg most.

"Az eredeti szerződésben az állt, hogy 2025-ben, vagy 2026-ban, tehát két-három év múlva a területen egy működő erőműnek kéne állnia, ami nyilvánvalóan teljes nonszensz. A legoptimistább becslések szerint is öt-hat év késésben van a projekt" – jegyezte meg Jávor. A geopolitikai helyzet is megváltozott, azzal, hogy Moszkva megtámadta Ukrajnát, Oroszországgal szemben olyan szankciók léptek életbe, amelyek mellett Jávor szerint a projekt megvalósulása "teljes illúzió".

"Nincs a magyaron kívül még egy olyan idióta kormány az EU-ban, amelyik egy olyan stratégiai fontosságú infrastrukturális fejlesztést, mint egy atomerőmű megépítése, az oroszokra bízna" – foglalta össze.

Hangsúlyozta, a projekt bejelentése óta eltelt 9 évben azonban más területen is nagyon megváltozott a világ, új, hatékonyabbnak ígérkező technológiákat fejlesztettek, az energetika átalakult, amelynek következtében az ilyen méretű "gigantikus, nagyon drága, villamos áramot termelni is nagyon drágán képes gőzgépekre nem lesz szükség". A nagyobb problémát abban látja Jávor, hogy Magyarország hosszú éveken keresztül nem fektetett egy, a Paks II. nélkül is stabil villamosenergia-rendszer kialakításába, a megújuló energiát hasznosító technológiák fejlesztésébe (amelyet a kezdetektől blokkolt a kormány, és ma is vannak részleges akadályok).

A teljes beszélgetést  a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Jávor Benedekkel
2023.08.16., szerda 8:33
Riporter: Para-Kovács Imre