„Klubrádió
Reggeli gyors

"Komplex beruházás volt" - teljes vonalon jár a 3-as metró

22/05/2023 15:39

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Az olyan beruházásokat, mint egy metróvonal felújítása a nemzetközi trendekhez érdemes hasonlítani. Innen nézve, az 5 és fél éves időtáv nem sok – mondta Bíró Endre, a Metróért Egyesület elnöke a Reggeli gyorsban, aki szerint ugyanakkor még a levegőben lóg, mi lesz a végösszeg. A belvárosi szakasz megállóiról mutatunk képeket, ezek azok, amiket idén adtak át, a leegutolsó kettőt, a Lehel és Nagyvárad téri állomásokat hétfőn.

2023. május 22. Reggeli gyors - részlet Bíró Endre 2023.05.22.
06:59
00:00
Átadták a Nagyvárad és Lehel téri állomásokat, így hétfőn délutántól teljes vonalon jár a 3-as metró. A felújítás még 2017-ben kezdődött, 5 és fél év után fejeződik be a pótlóbuszozás.

Metrófelújítás - Átadták a Lehel és a Nagyvárad téri á
 
Hétfőn adták át az utolsó, Nagyvárad téri megállót.
 
Fotó: MTI/Mónus Márton
 

Ezeket a beruházásokat nemzetközi trendekhez érdemes hasonlítani. Innen nézve, az 5 és fél éves időtáv nem sok – mondta Bíró Endre, a Metróért Egyesület nevű civil szervezet elnöke a Reggeli gyorsban. Nagy különbség viszont a fejlettebb országokhoz képest, hogy ott igyekeznek úgy végezni a metrófelújításokat, hogy a vonal közben gyakorlatilag működik, csak egy-egy állomást zárnak le. Próbálják a teljes vágányzárakat az esti illetve a hétvégi órákra időzíteni. Ez Magyarországon még nem egészen valósul meg - tette hozzá Bíró.

Az utazóközönség elsősorban a felújított állomásokkal találkozik. Talán kevésbé látványos, de a szellőző- és tűzvédelmi rendszereket, a mozgólépcsőket és az energetikai rendszerek kábeleit is lecserélték az állomásokon. Illetve felújították a pályát, szigetelték az alagutat. Szóval komplex beruházásról van szó, hatalmas munka volt - mondta az egyesületi elnök.

Metrófelújítás - Átadták a Lehel és a Nagyvárad téri á
 
 Tüttő Kata főpolgármester-helyettes, Karácsony Gergely főpolgármester, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója, Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója és Agnes Monfret, az Európai Bizottság regionális és várospolitikai főigazgatóságának magyarországi programvégrehajtásáért felelős egységvezetője (b-j) a 3-as metró felújított Nagyvárad téri állomásának avatásán 2023. május 22-én.
 
 Fotó: MTI/Mónus Márton
 
Metrófelújítás - Átadták a Lehel és a Nagyvárad téri á
 
 Budapest, 2023. május 22. A 3-as metró felújított Nagyvárad téri állomása az avatás napján, 2023. május 22-én.
 
 Fotó: MTI/Mónus Márton
 

 

Metrófelújítás - Átadták a Lehel és a Nagyvárad téri á
 
 A 3-as metró felújított Nagyvárad téri állomása az avatás napján, 2023. május 22-én.
 
 Fotó: MTI/Mónus Márton
 

A teljes beruházás 225 milliárd forintba került, ehhez a fővárosi önkormányzat 7 milliárdot adott, 178 milliárdot az unió állt, 40 milliárdot pedig a kormány – számolt be márciusban a Telex. Az előzetesen tervezett költségeket eddig nagyjából betartották, de a vonal átadásával nem zárul még le a folyamat – hívta fel a figyelmet Bíró. Tavaly az egyik kivitelező azt mondta, folytatja ugyan a munkálatokat, de fenntartja a jogot arra, hogy a beruházás lezárása után a vitás kérdéseket bíróság előtt rendezik. "Ez még a levegőben van" – mondta az egyesület elnöke. 

Az elkészült állomások dizájnjáról vannak viták. "Nem vagyok ebben szakember, azt, hogy ez a Star wars-os megjelenési forma, ami többek között a nyugatinál látható tetszik vagy sem, ízlés dolga. Az mindenképp jó, hogy nem készültek egyenállomások, mindegyik egyedi" – mondta Bíró. Amikor a metrót építették, a '70-es, '80-as években kevés volt a hozzáadott művészeti érték az állomásokon, annak "nagyon örülök, hogy ezek megmaradtak" most is: a Deák téren a Lisszabontól kapott versmozaik, az Arany János utcánál a Kányádi Sándor padja, a Dózsa György úti műalkotás – mondta Bíró.

Idénre a belvárosi szakasz maradt: januárban a Ferenciek tere és a Deák Ferenc téri, márciusban az Arany János utcai és a Nyugati téri megállókat, és végül ma a Lehel és Nagyvárad téri állomásokat adták át.

Metrófelújítás - Átadták a Deák Ferenc tér és a Ferenci
 
 A Deák Ferenc tér felújított állomása, a meghagyott mozaikkal, 2023. január 23-án. 
 
 Fotó: MTI/Balogh Zoltán
 
Metrófelújítás - Átadták a Deák Ferenc tér és a Ferenci
 
 A Ferenciek tere felújított állomása a 3-as metróvonalon 2023. január 23-án.
 
 Fotó: MTI/Balogh Zoltán
 
Metrófelújítás - Átadták a Deák Ferenc tér és a Ferenci
 
A Deák Ferenc tér felújított állomása a 3-as metróvonalon 2023. január 23-án
 
 Fotó: MTI/Balogh Zoltán
 
Ferenciek tere, feújított metró állomás, 2023
 
A Ferenciek tere
felújított állomása a 3-as metróvonalon 2023. január 23-án.
 
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
 
Átadták az M3-as metróvonal felújított Arany János utcai ?
 
Az M3-as metróvonal felújított Arany János utcai állomásának felszíni épülete az átadóünnepsége napján, 2023. március 20-án.
 
Fotó: MTI/Mónus Márton

 
Átadták az M3-as metróvonal felújított Arany János utcai ?
 
 Utasok a felújított Nyugati pályaudvari állomásán az átadója napján, 2023. március 20-án.
 
 Fotó: MTI/Mónus Márton
 

A teljes beszélgetést Bíró Endrével a cikk elején elhelyezett lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Bíró Endrével
2023.05.22., hétfő 7:47
Riporter: Szénási Sándor