„Klubrádió
Reggeli gyors

Komáromi: Mintha most, hirtelen jött volna a járvány meg a védőoltás

8/02/2021 15:26

| Szerző: Klubrádió/szg

Több mint hatszáz háziorvosi praxis áll üresen, és az oltásnál is sokkal nehezebb helyzetben vannak azok, akiknek nincs háziorvosuk – mondta Komáromi Zoltán, a DK egészségügyi szakpolitikusa, maga is gyakorló háziorvos. Úgy fogalmazott: kaotikus a helyzet az oltásoknál, mintha hirtelen jött volna a járvány meg a védőoltás. Szerinte már tavaly ősztől fel kellett volna készíteni az egészségügyi rendszert arra, hogy 5-7 millió embert be kell oltani.

2021. február 08. Reggeli gyors - részlet 21.02.08. Komáromi Zoltán
07:24
00:00

A legfrissebb adatok szerint ugyanis a 6500 háziorvosi praxisból több mint 600 áll üresen, és ez nagyságrendileg 800 ezer embert érint, ők azok, akiknek a beoltása is kérdésessé vált – hívta fel a figyelmet Komáromi Zoltán, a DK egészségügyi szakpolitikusa online sajtótájékoztatóján.

Komáromi Zoltán a Reggeli gyorsban ezt azzal egészítette ki: amikor egy háziorvosnak van saját praxisa, ahol van 1500-2000 ember, és emellett helyettesít 10-12 kilométerre egy másik praxisban is, ahol szintén vannak ugyanennyien, akkor a saját betegei kevesebbet kapnak abból a doktorból, mint amennyit megérdemelnének.

Közölte: nem az ő számítása alapján jön ki a 800 ezer ember, minden hónap első napján megjelenik az OEP honlapján két táblázat. Az egyik a működő háziorvosi, a másik a betöltetlen praxisokat mutatja, utóbbinál ott van, hogy hány beteg tartozik ezekhez, csak össze kell adni a számokat. Felhívta a figyelmet arra, hogy a múlt hónapban is 15 praxis üresedett meg.

Két éve az említett szám még 600 ezer volt, és nem látni a kormánytól semmilyen törekvést a helyzet javítására. Évente 25-30 orvost képeznek tovább, aki háziorvos akar lenni, de ez nem elég az általános problémákra. Nagyon sok az olyan járás, ahol 4-5 üres praxis van, és a háziorvosok negyede 65 éven felüli. Sokkal nagyobb bajban vannak az oltásnál is azok, akiknek nincs háziorvosuk – tette hozzá.

Az oltással kapcsolatos helyzetre rátérve Komáromi Zoltán azt mondta: múlt héten péntek délután kapták meg, hogyan, mivel kell oltani, majd nem lehetett elérni a Nemzeti Népegészségügyi Központot, aztán kaptak egy sms-t, hogy nézzék meg a spam mappát, mert talán ott landolt a következő levél. A következő pénteken szóltak, hogy nem kapnak több vakcinát, csak a hat Pfizert tudják beadni. Kaotikus a helyzet, és ha Budapesten ekkora probléma van, akkor mi lehet egy kisebb településen, ahol háziorvosnak be kellett mennie a háziorvosnak a kormányhivatalba, hogy megkapja azt az egy ampullát, amelyből be tud oltani tíz embert? – tette fel a kérdést.

Nincsenek felkészülve, mintha most hirtelen jött volna a járvány meg a védőoltás. Ezekre augusztus-szeptemberben kellett volna gondolni és felkészíteni az egészségügyi rendszert arra, hogy rövid időn belül be kell oltani 5-7 millió embert – hangsúlyozta.

A teljes beszélgetést meghallgathatja a fenti lejátszóra kattintva. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Reggeli gyors
2021.02.08. 7:30
Riporter: Szénási Sándor