„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kökény Mihály: Müller Cecília nem kitüntetést, hanem a köszönet jeleként emlékplakettet kapott a WHO-tól

22/11/2022 21:42

| Szerző: Klubrádió/szg

Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter azt mondta, a kormánypárti médiában erősen feltupírozott közlés jelent meg (és ezt aztán átvette szinte minden médium) arról, hogy Müller Cecília a WHO legmagasabb fokozatú kitüntetését kapta meg. Noha az országos tiszti főorvosnak szerinte nem kitüntetést, hanem „egyfajta elismerést, köszönetet adott át” a WHO igazgatója, ez egy üvegplakett, amelyre rágravírozzák az illető nevét, és ilyen sok magyar szakértőnek van – tette hozzá.

2022. november 22. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Kökény Mihály - 2022.11.22.
12:42
00:00

Kitüntette az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Müller Cecília országos tiszti főorvost a koronavírus-járvány alatt végzett „kimagasló szakmai munkájáért” – számolt be csütörtökön a koronavírus tájékoztató oldal és egy nappal korábban a Nemzeti Népegészségügyi Központ a Facebookon.

Kökény Mihály korábbi egészségügyi, szociális és családügyi miniszter erről azt mondta: a belga Hans Kluge valóban itt járt Magyarországon egy hete, de nem Müller Cecília elismerése miatt jött. Szokásos kétéves együttműködési megállapodást írt az egészségügyért felelős tárcavezetővel, jelen esetben a belügyminiszterrel, illetve egy jövő évi nagy konferencia előkészítéséről tárgyalt (amely egyébként a környezetvédelem és az egészségügy témájával foglalkozik, de jelenleg egyiknek sincs minisztériuma – jegyezte meg). 

A volt miniszter szerint a WHO regionális igazgatója Müller Cecíliának nem kitüntetést, hanem „egyfajta elismerést, köszönetet adott át”, ez egy üvegplakett, amelyre rágravírozzák az illető nevét. Hozzátette, ilyen plakettje sok magyar egészségügyi szakértőnek van a WHO európai irodájától, mások mellett neki is. Hangsúlyozta: ez nem a legmagasabb szintű kitüntetés, ahogy az a magyar médiában megjelent, hiszen a regionális igazgatónak nincs is kitüntetési jogosítványa, csak a WHO központjának. Vannak a WHO-nak díjai, kitüntetései, ezeket népegészségügyi érdemekért lehet kapni, a tagállamok javasolhatják, évente ítélik oda és hónapokig tartó kiválasztási folyamat után a világszervezet végrehajtó tanácsa dönt az odaítélésről. Úgy tudja, jelenleg legalább hat ilyen díj adományozható, ezeket a WHO májusi közgyűlésén szokták átadni személyeknek vagy szervezeteknek.

Megismételte, egyfajta köszönetet kapott az országos tisztifőorvos a WHO-tól, és sokan kapnak ilyet, lehet, hogy más országokban a hasonló tisztviselők is. Hogy milyen érdemeket ismertek el, arról az adományozót kellene megkérdezni – fogalmazott a volt miniszter, aki szerint a magyar járványkezelés nem remekelt, nem beszélhetünk kiváló munkáról. 

Kiemelkedően magas volt a koronavírus-járvány alatt a halálozás, elégtelen az adatközlés, megfelelő vizsgálatok nélkül hoztak forgalomba olyan vakcinákat, volt olyan, amely nem volt igazán hatásos bizonyos korcsoportokban. Mindennek az operatív törzs tagjaként részese volt az országos tisztifőorvos is. A szakértő nem hiszi, hogy ezeket a gondokat ne ismernék a WHO koppenhágai irodájában, esetleg hazai javaslat lehetett a háttérben. 

Úgy fogalmazott: erről a kormánypárti médiában erősen feltupírozott közlés jelent meg, amelyet aztán átvett szinte minden médium. Amikor megjelent a hír, hazai szakértőkben megütközést keltett, sokan csodálkoztak, pontosan az előbbi okok miatt – fogalmazott Kökény Mihály.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2022. november 22., kedd 16:15
Műsorvezető: Bolgár György