„A
A lényeg

Müller Cecília: új koronavírus-variánsok jelentek meg

14/07/2022 12:03

| Szerző: Klubrádió

Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte, ahogy Európában, Magyarországon is hétről hétre egyre nagyobb arányban nő a koronavírus-fertőzöttek száma. Itthon ugyanakkor még zömmel az omikron variáns BA2-es típusa fertőz, de 4-5 százalékban már megjelent a BA4-es, a BA5-ös és az X variáns is, amelyek Európában uralkodóvá váltak – mondta, felhívva a figyelmet arra, hogy ezeknek a fertőzőképessége magasabb.

Elmondta: a nagyvárosokban nőtt a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben, de vidéken stagnál és sehol sem csökkent - közölte az országos tisztifőorvos az M1-en csütörtökön.

Az országos tisztifőorvos kiemelte, aki tüneteket észlel magán, például torokkaparást, tüsszögést, forduljon háziorvosához és ne menjen közösségbe, mivel a korábbi variánsoknál könnyebben adhatja át másoknak a fertőzést. Az új variánsoknál sokan panaszkodnak fejfájásra – hívta fel a figyelmet Müller Cecília.

Arról is beszélt, hogy az oltásokat némileg “kikerülik” az új variánsok, az oltottak is meg tudnak fertőződni, de általában könnyebben vészelik át a megbetegedést, és nem kerülnek kórházba.

A védőoltások fontosságát hangsúlyozva hozzátette, hogy a 60 feletti korosztálynak, valamint a krónikus betegeknek javasolt a negyedik oltás.