„Klubrádió
Reggeli gyors

Kökény nem érti, hogy Orbán a járvánnyal kapcsolatban miért önelégült

3/12/2021 12:45

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

A miniszterelnök még pénteken reggel is az oltási sikerekről beszélt, pedig a kép inkább siralmas, következetlen és vonakodó járványügyi intézkedések miatt a magyar halálozási adatok a legrosszabbak a világon, és a választások miatt a szakmai érveket lesöprik az asztalról, vélekedik Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter. 

2021. december 03. Reggeli gyors (2021. december 03., péntek 06:00)
134:56
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

A teljes beszélgetést a lejátszóra kattintva 106:33-tól hallgathatja meg.

Kökény Mihály, volt MSZP-s egészségügyi miniszter önelégültnek nevezte Orbán Viktor péntek reggeli rádiónyilatkoztát, amelyben arról beszélt, hogy milyen sikeres az oltási kampány Magyarországon, és hogy hány akcióhetet, napot hirdettek meg, és Kökény arra is felhívta a figyelmet, hogy Orbán nem érintette azt a kérdést, hogy "ismét világelsők vagyunk az egymillió lakosra vetített covid-halálozási számban".

Kökény szerint bár Orbán Viktor és a kormánytagok is szívesen döngetik a mellüket, hogy milyen jók vagyunk, de a járványstatisztikák szerint "egyelőre felfelé kapaszkodunk a 4. hullámban", és Kökény szerint sokkal markánsabb, szigorúbb intézkedésekre lenne szükség.

Medicina konferencia – Kerekasztal-beszélgetés
 
Medicina konferencia – Kerekasztal-beszélgetés
 
Budapest, 2017. november 24. Ónodi-Szűcs Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára (b), mellette Rácz Jenő (k) és Kökény Mihály korábbi egészségügyi miniszterek a Medicina konferencia és VI. egészségügyi miniszteri-államtitkári csúcstalálkozó címmel rendezett esemény kerekasztal-beszélgetésén a budapesti Kempinski Hotel Corvinus szállodában 2017. november 24-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás
 

 

Szigorítás helyett Gulyás Gergely csak annyit mondott időpontot nem is említve a csütörtöki kormányinfón, hogy majd valamikor a "harmadik oltáshoz fogják kötni a védettségi igazolvány érvényességét, de erről sem lehet még semmi sem tudni", és azt is mondta, hogy különböző akcióheteket, akciónapokat szerveznek. Ez utóbbi Kökény szerint "rendben van", de már sokkal korábban meg kellett volna ezt lépni. Kökény felhívta a figyelmet, hogy a szomszédos országokban sokkal szigorúbb lépéseket tesznek a járvány ellen, Ausztriában például kötelező oltást rendeltek el, és itthon is szerinte legalább az egyes kulturális események és közösségi terek használatát a védettségi igazolványhoz kellene kötni. "Itthon nincsenek szigorú intézkedések, közelednek a választások, ezért a szakmai megfontolásokat felülírják a politikai megfontolások".

Az oltási akcióhétről annyi elmondható, hogy az oltási hajlandóságon valamelyest javított, mivel az akcióban nem kellett regisztrálni az oltáshoz, de Kökény szerint ez kevés, és az oltási hajlandóság ismét stagnál. Az oltottak aránya nem elégséges mértékben javult, ezért szerinte fontos lenne, hogy akit beoltottak kétszer vagy háromszor, és ezt igazolja, az járjon valami következményekkel, "és ne csupán egy színház, koncertterem saját döntésén múljon, kit mehet be, hanem határozott, központi járványügyi döntés legyen ezzel kapcsolatban".

Szerinte odáig el lehetne menni, hogy bizonyos üzletekben a vásárlás csak érvényes védettségi igazolvány felmutatása, vagy az oltottság igazolása után legyen lehetséges. Kökény szerint nem úgy tűnik, hogy túl vagyunk a nehezén: a járványügyi mutatók szerint, és elsősorban a lakosságarányos fertőzések számát, valamint a lakosságarányos halálozást nézve és a korábbi hullámokkal összehasonlítva, semmiféle önelégültségre nincs ok. "Különösen ennyire vonakodó és nem következetes járványügyi intézkedések ismeretében. Szerinte sok elemet kellene végiggondolni, eközben dicséretesnek nevezte, hogy reggel Orbán már települési akciónapokról is beszélt, de ez kevés.