„Köszönjük
A lényeg

Szijjártó és Müller Cecília kiutazott és kitüntette az orosz egészségügyi minisztert

26/11/2021 16:58

| Szerző: Klubrádió

Szijjártó Péter és Müller Cecília a Magyar Érdemrend középkeresztjét adta át az orosz egészségügyi tárca vezetőjének, Mihail Muraskónak Obnyinszkban – derül ki a magyar külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldaláról.

Szijjártó posztjában megköszönte Mihail Muraskónak, hogy „olyan időszakban segített Magyarországnak a Szputyik V beszerzésében, amikor vakcinából még hiány volt” arról beszélt, hogy „visszataszító, hogy politikai kérdést csinálnak a vakcinából.” A külügyminiszter szerint „a magyar oltási kampány sikerének egyik kulcsa volt, hogy az elején tudtunk gyorsan oltani. És azért tudtunk gyorsan oltani, mert több vakcinánk volt, mint másoknak”.

 kép: Szijjártó Péter Facebook-oldala
 
 

Ezzel kapcsolatban hozzátette: „Oroszországgal januárban kötöttük meg a vakcinavásárlási szerződésünket, és bár ez akkoriban nem volt minden szállítmányról elmondható, az orosz szállítások mindig időben és pontosan érkeztek”. A 444 összefoglaló cikke szerint azonban ez mintha nem egészen így lett volna. Azt írták: az első határidőre, kis ráadással összesen 145 600 adag jött a beígért 600 ezer adag helyett. A csúszást a kormány - szemben a Brüsszel felé célzott folyamatos kritikákkal - próbálta elmismásolni.

Szijjártó Obnyinszkban bejelentette, hogy folytatódik a magyar-orosz vakcinaegyüttműködés. Közölte: dolgoznak azon, hogy jövő év végétől a Nemzeti Oltóanyaggyárban licenc alapján gyárthassák a Szputyik V-t. Illetve, hogy jövő héten megkezdődik a gyerekek számára készített Szputynik Light magyarországi engedélyezési eljárása.