„Köszönjük,
A lényeg

A covidos képviselő felesége Müller Cecíliát hívta a speciális lélegeztetőgépért

20/07/2022 13:21

| Szerző: Klubrádió

Bányai Gábor fideszes országgyűlési képviselő tavaly februárban koronavírus miatt összesen 111 napot töltött az intenzíven, ebből 85-öt mélyaltatásban, 69 napon át pedig "műtüdő" segítette a légzését.

Bányai Gábor az Igeidők című keresztény magazinnak adott interjúban azt mondta, március 13-án, szombaton reggel szóltak a feleségének, hogy az ECMO-gép segíthetne őt életben tartani, „ami akkor az operatív törzs hatáskörébe tartozott”. Bányai felesége ekkor személyesen hívta fel Müller Cecília országos tisztifőorvost, „akinek a segítségével híre ment a szükségnek”.

Végül nem az országos tisztifőorvos, hanem Svébis Mihály, a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatója intézkedett az ECMO-gép beszerzésében, és szervezett egy szakorvosgárdát is neki.

Az akkor egyetlen szabad ECMO-gép az országban a szegedi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetben volt. Mint a képviselő az interjúban mondta: covidos beteget soha nem tettek addig ilyen gépre, ezért nagy volt a bizonytalanság. Bányaival kivételt tettek, még aznap átszállították Szegedre.

Az ECMO egy úgynevezett műtüdős kezelés, aminek lényege, hogy a betegágy mellett elhelyezett gép segítségével helyettesítik a beteg légzését, hogy a tüdeje tehermentesítve legyen. Ez egy nagyon speciális, költséges, sok embert igénylő ellátás, ezért nagyon szigorúan mérlegelik, hogy kit tesznek műtüdőre.

Bányai állapota a kezelések hatására hullámzóan ugyan, de javulni kezdett, míg végül júniusban elhagyhatta a kórházat.