„Támogassa
Reggeli gyors

Kirobbanó hozamok a nyugdíjpénztáraknál, de ez nem feltétlenül az ő érdemük

9/01/2024 11:25

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A rekord inflációt meghaladó, kirobbanó hozamokkal zárták a 2023-as évet az önkéntes nyugdíjpénztárak és magánnyugdíjpénztárak – számolta ki az azenpenzem.hu. Ugyanakkor a portál felelős szerkesztője, Lovas Judit szerint a hozamok emelkedése világtendencia volt.

2024. január 09. Reggeli gyors - részlet (2024.01.09.) Lovas Judit
09:45
00:00

"Nem akarom kicsinyíteni a pénztárak, illetve a vagyonkezelők ügyességét, de a piac volt ilyen, tehát kis túlzással, ha sokat nem csináltak, csak tartották a korábbi papírjaikat, akkor ezek a papírok felértékelődtek" – fogalmazott Lovas Judit, az azenpenzem.hu portál felelős szerkesztője.

Már 2021-ben elkezdett emelkedni az infláció, illetve a kötvényhozamok is, aminek következtében a portfólióban lévő állampapíroknak csökkent az árfolyama, ezért már a 2021 is egy rossz év volt a nyugdíjpénztáraknak. Az inflációra pedig '22 még rátett egy lapáttal, olyannyira, hogy két számjegyű mínusz hozamokkal is találkozhattunk – magyarázta a szakértő. A trendforduló '22 őszén következett be, mikor a hozamok elkezdtek lefelé menni, ugyanakkor ez világtendencia volt, nem csak a magyar nyugdíjpénztárakra jellemző – tette hozzá. 

"Ennek az eredményét látjuk most, amikor az önkéntes nyugdíjpénztárak és magánnyugdíjpénztárak döntő többsége is 20 százalék körüli/feletti hozamokkal rendelkezik, és még a legrosszabban teljesítő portfóliók is tizenvalahány százalékos hozamot tudnak felmutatni" – foglalta össze Lovas Judit.

Visszahozta-e ez az előző évek veszteségét? – érkezett az újságírói kérdés. "Nominálisan biztos" – felelte a szakértő. Lovas Judit szerint az általuk vizsgált pénztáraknál az látszik, hogy a korábbi évek veszteségeit igen, de '21 és '22 "pusztító inflációját" még összességében nem hozta vissza 2023-as év.

"Még kell egy-két év jó teljesítménye ahhoz, hogy reálhozamban is rendben legyenek a pénztárak. Hosszú távon egyébként a korábbi évek adatai is azt mutatják, hogy visszahozzák reálértéken is és lesz reálhozam is" – összegezte Lovas Judit.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Interjú Lovas Judittal
2024. január 09., kedd 07:35
Riporter: Dési János