„Klubrádió
Esti gyors

Elemző: Nem rossz a jelenlegi infláció, de azért lehetne még egy kicsikét alacsonyabb

8/12/2023 19:28

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Ha az átmeneti nagy változást mutató hatásoktól (mint a benzinár) eltekintünk, akkor az úgynevezett maginflációs mutató (a hosszabb távú inflációs folyamatokat megragadó mutató) még mindig 0,3 százalékos havi áremelkedést jelez – mondta Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az Esti gyors című műsorban.

2023. december 08. Esti gyors-részlet (2023.12.08.) Virovácz Péter
09:39
00:00

Az októberi, éppen 10 százalék alatti infláció után újabb 2 százalékos csökkenést látunk az inflációban, amelynek novemberi mértéke így 7,9 százalék lett a KSH jelentése alapján. Hogy ha ezt az adatot az idei év januárjához képest nézzük – amikor bőven 25 százalék felett volt az inflációs ráta –, akkor kifejezetten jó eredménynek tűnik ez a mutató – mondta Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Ugyanakkor, ha azt nézzük, hogy az árstabilitás eléréséhez vagy fenntartáshoz szükséges inflációs ráta 3 százalék környékén van, akkor ez a 8 százalék nagyon magasnak számít – tette hozzá.

"Ha megnéznénk az elmúlt pár év összesített árváltozását az élelmiszerek esetében, akkor már sokkal rosszabb a kép 2021 januárjához viszonyítva. Az élelmiszerkosár árszínvonala közel 60 százalékkal magasabb, mint '21 januárjában" – fogalmazott az elemző, hozzátéve, ebből következik, hogy az infláció nagyon komoly hatást gyakorolt elsősorban a vásárlóerőre.

Virovácz szerint az infláció változása az elmúlt pár hónapban kedvező volt. "A friss november havi inflációs adat gyakorlatilag stagnálást mutatott az előző hónaphoz képest, a fogyasztói kosár átlagára az érdemben nem változott, ami mindenképpen egy kedvező folyamatnak tekinthető" – mondta.

Hozzátette, ebbe sok olyan tétel is belejátszik, amelyeknél árváltozások nagyon gyakoriak: például az üzemanyagok ára. Ugyanis az üzemanyagárak nagyon komolyan zuhantak egy hónap alatt november folyamán, és ez önmagában képes volt arra, hogy az inflációt ilyen nagy mértékben lefaragja – hangsúlyozta az elemző. Hogy ha pedig ezektől az átmeneti nagy változást mutató hatásoktól eltekintünk, akkor az úgynevezett maginflációs mutató (a hosszabb távú inflációs folyamatokat megragadó mutató) még mindig 0,3 százalékos havi áremelkedést jelez. "Nem rossz ez, azért lehetne még egy kicsikét alacsonyabb, de alapvetően itt is már inkább a kedvezőbb, a jobb irányt mutatja" – fogalmazott Virovácz Péter.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/Interjú Virovácz Péterrel
2023. december 8., péntek 18:23
Riporter: Selmeci János