„Klubrádió
Esti gyors

"250 milliárdos bevételt remél a kormány a jövedéki adóból"

8/12/2023 08:01

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"Ha a kormány csak annyit megtenne, hogy kivezeti a kiskereskedelmi adót, és azt a jövedéki adóba sorolná át, akkor nem kellene üzemanyagárat emelni" – mondta Miklós László energetikai szakértő. Az MVM felügyelőbizottságának egykori elnöke, az emelés mértéke mögött azt a kényszert látja, hogy nagy bajban van a költségvetés, és a jövedéki adótól, mintegy 250 milliárd forint többletbevételt remél a kormány.

2023. december 07. Esti gyors - részlet 2023.12.07. Miklós László
10:41
00:00

41 forinttal emelkednek a benzinárak a  január 1-től a hazai benzinkutakon – írta meg a Portfolio. Egy európai uniós szabály miatt januártól jövedékiadó-emelés lesz a benzinre és a gázolajra, de a nyáron bejelentett adóemeléssel a kormány kicsit túlbiztosította magát. Az adómérték egészen 420 forintos euróáárfolyamig elegendő (most 380 forint egy euró), így korábban voltak olyan feltételezések, hogy végül alacsonyabb díjszabást vezetnek be.

"Hogy pontosak legyünk, nem is 41 forinttal, hanem 42,50-nel fog drágulni az üzemanyag" – mondta az Esti gyors csütörtöki adásában Miklós László energetikai szakértő, az MVM felügyelőbizottságának egykori elnöke. Hozzátette, a kormány az uniós jövedéki adóminimumra hivatkozik, "ami épp annyira igaz, vagy épp annyira nem igaz, mint amikor az infláció esetében a háborús és a szankciós inflációra hivatkozik".

Elmondta, az Európai Unióban meghatározott, minden tagállamra vonatkozó jövedéki adóminimumot az október 1-jei árfolyamon (381 forint) kell számolni. "Csak ezzel számolva 18-19 forintos emelkedéssel kéne számolnunk, a kormány azonban 425 forinttal számolt." További problémát jelent a kiskereskedelmekre kivetett, extraprofitadónak nevezett teher. Ez azt jelenti Miklós szerint, hogy – az élelmiszerekhez hasonlóan – az üzemanyagok esetében sem 27 százalékos áfát fizet meg a lakosság, hanem 31,5 százalékot.

"Ha a kormány csak annyit megtenne, hogy kivezeti a kiskereskedelmi adót, és azt a jövedéki adóba sorolná át, akkor nem kellene üzemanyagárat emelni" – foglalta össze.

Az emelés mértéke mögött azt a kényszert látja Miklós, hogy nagy bajban van a költségvetés, és a jövedéki adótól, mintegy 250 milliárd forint többletbevételt remél a kormány. Azonban tűrhetőnél nagyobb áremelkedés következtében jelentős forgalom terelődhet a határon túlra: "Ismét megindul az üzemanyag-turizmus" – kommentálta a műsorvezető, Hardy Mihály.

A teljes beszélgetést A fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Miklós Lászlóval
2023.12.07., csütörtök 18:15
Riporter: Hardy Mihály