„Támogassa
Esti gyors

Szakértő: Az uniós jövedéki adóval jobban járnánk, mint a kiskereskedelmi adóval

6/10/2023 07:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az uniós jövedéki adóval kisebb lenne az üzemanyagok áremelkedése, mint a kormány által kivetett kiskereskedelmi adó esetében – állítja Miklós László energetikai szakértő.

2023. október 05. Esti gyors - részlet 2023.10.05. Miklós László
08:03
00:00

Egy kormányintézkedés szerint átlagosan 40 forinttal emelkedik az üzemanyagok ára januártól. A kormány érveléáse szerint azért van erre szükség, mert szinkronba kell hozni az üzemanyagadó mértékét az európai átlaggal. Vannak, akik ebben kételkednek.

"Már tavaly nyáron kiderült, hogy az infláció egyik hajtóereje és a magas üzemanyagárak egyik oka, hogy kiskereskedelmi adót kell fizetniük az üzemanyagforgalmazóknak, ami ugyanolyan, mint az áfa" – mondta az Esti gyors csütörtöki adásában Miklós László energetikai szakértő, az MVM volt felügyelőbizottsági elnöke. Hozzátette, ez azt jelenti, hogy nem 27 százalékos áfát fizetnek, hanem 32,5 százalékos adót.

A szakember szerint arról van szó, hogy a tételes jövedéki adó alacsonyabb, mint amit az unió előír, ezt meg kellene növelni, ami úgy lehetséges, ha a kiskereskedelmi adót eltörlik, és az áfában érvényesítik. Ráadásul ez az áremelés mértékét is nagyban csökkentené. Hivatkozott Tóth Bertalan, az MSZP parlamenti frakcióvezetőjének posztjára is, aki törvényjavaslatot nyújtott be az ügyben: nem 425 forinttal kellene számolni az EU-s jövedéki adó minimumát, hanem az október 1-jén érvényes 388,60 forintos értéken. Ez azt eredményezné, hogy 20-22 forintos literenkénti kiskereskedelmi adó helyett 388,60 forintos értéken mindössze 16 forintot jelentene.

"Itt is ugyanazt alkalmazza a komrány, mint minden másnál, a tanárok fizetését azért nem emeli meg a kormány, mert az Európai Unió, azért kell a napelemek elszámolását megváltoztatni, mert az Európai Unió" – mondta hozzátéve, hogy külső tényezőkre próbálja a kormány ráfogni azt, amit önmaga okozott: az államadósság, amely kamatterheinek elszállása miatt (közel háromszorosára nőtt), a Vodafone-t indokolatlanul magas áron vette meg a kormány (és a repteret is meg akarja vásárolni). Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a 2024-es évet 190 milliárd forint jövedéki adót (plusz 50 milliárd forint áfa) kell beszedniük. Mindezt a költségvetési hiány pótlására kell szánni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Miklós Lászlóval
2023.10.05., csütörtök 18:37
Riporter: Rózsa Péter