„Klubrádió
Esti gyors

Elemző: Ez nem politikai kivégzés, viszont csúnya lefokozás Varga Mihálynak

7/12/2023 22:44

| Szerző: Klubrádió

Átszervezik a kormányban a gazdaság irányítását, Nagy Márton eddigi gazdaságfejlesztési miniszter nyer teret Varga Mihály kárára. Kálló Dániel, a Publicus elemzője szerint úgy tűnik, Varga lett a belharc vesztese, de ez nem politikai kivégzés, inkább nagyon csúnya lefokozás a pénzügyminiszternek. Nagy Mártonnak viszont most, hogy előtérbe került, bizonyítania is kell, hogy az új seprű jól seper-e; egyáltalán nem biztos, hogy megtarthatja a pozícióját hosszabb távon.

2023. december 07. Esti gyors / részlet, Kálló Dániel (23.12.07.)
08:00
00:00

Az elmúlt napokban alaposan átalakították a magyar gazdasági élet irányítását. Átnevezik Nagy Márton tárcáját, a Gazdaságfejlesztési Minisztériumot, amely januártól a Nemzetgazdasági Minisztérium nevet viseli – derült ki egy, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának oldalára felkerült kormánypárti módosítóból. Érdekesség, hogy volt ilyen nevű tárca 2010 és 2018 között. Az első három évben az a Matolcsy György vezette, aki aztán a jegybank elnöke lett. Később Varga Mihály volt a nemzetgazdasági miniszter, aki a tárca megszűnése után a Pénzügyminisztérium élén folytatta. Ráadásul már nem Varga vezeti a Gazdasági Kabinetet, hanem Nagy Márton, aki az átnevezett minisztériumot is.

Kálló Dániel, a Publicus Intézet elemzője az Esti gyorsban azt mondta: lehet, hogy lesznek még ennek a „kabinetturmixolásnak” további fordulói, hiszen az is nemrég derült ki, hogy mégsem az lesz a neve a tárcának, amiről korábban lehetett hallani, hanem Nemzetgazdasági Minisztérium.

Szerinte itt nem történt olyan strukturálisan, amit ne láttunk volna korábban. Nagyon jellemző az Orbán-kormányokra a folyamatos központosítás, a minisztériumok összevonása, amit egyébként sajnálatosnak nevezett, mert ettől csak vízfejűbbek és kevésbé hatékonyabbak lesznek. A másik tendencia a belharc, amit az elmúlt másfél-két évben lehetett látni, hogy legalább három de facto pénzügyminiszter döntött a gazdaság tervezéséről, ami meg is látszott az infláción és az államadósságon.

Ennek a belharcnak a vesztese, úgy tűnik, Varga Mihály pénzügyminiszter, aki „parkolópályára került” karrierszinten. Vétózhat, ezt el is mondta csütörtökön, de a Fidesz-kormányokban az nagyon ritkán, inkább soha nem fordul elő, hogy valaki egy komoly kormányzati döntéssel szembe menjen és a helyén maradjon. Ugyanakkor Varga Mihály kiszorulásához érdemes hozzátenni, hogy ha Orbán Viktor azt akarta volna, hogy Vargának ne legyen helye a kormányban, akkor teljesen eltűnt volna.

Úgy fogalmazott: a pénzügyminiszter személyében régi motoros figuráról beszélünk, és ez nem „politikai kivégzés, inkább nagyon csúnya lefokozás”. Azt nem érdemes alábecsülni, hogy milyen presztízsveszteséget szenvedett el, hiszen egyértelműen csökkent a hatalma. Az elemző szerint Nagy Márton nagyon komoly hatalmi befolyást nyert, sok gazdasági kérdésben ő hozhatja meg a hivatalos döntéseket. Esetleg a Nemzeti Bank élére is megérkezhet később „politikai kinevezettként”, ezt is előkészíthetik.

Nagy Mártonnak most, hogy előtérbe került, bizonyítania is kell – hangsúlyozta az elemző. Az ilyen típusú rendszerekben, amikor valaki hirtelen nagyobb hatalmat kap, az egyáltalán nem jelenti, hogy meg is tarthatja hosszú távon, megnézik, hogy ez az új seprű jól seper-e. Ezt a hullámvasút-effektust már Lázár János esetében is láthattuk – fűzte hozzá műsorvezetőnk.

Egyébként Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója is jól járt ebben a kabinet-átrendezéseben: mint szürke eminenciás, jelen van a fontos testületekben, értelmezhetjük úgy, mint aki a miniszterelnököt képviseli. Orbán Balázs elmúlt pár évben nagyon ügyesen helyezkedett, nagy politikai befolyást épített fel – tette hozzá Kálló Dániel.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Esti gyors
2023. december 07., csütörtök 18:30
Műsorvezető: Hardy Mihály