„Támogassa
A lényeg

Péntekig kell kifizetnie az államnak a repteret, nem tudni, sikerül-e

26/11/2023 09:13

| Szerző: Klubrádió

A Telex becslése szerint nagyjából 1,5 milliárd eurót, napi árfolyamon átváltva több mint 570 milliárd forintot kell az államnak fizetnie. És nem lehet tudni, miből.

Péntekig, december 1-jéig ki kellene fizetnie az államnak a Budapest Airport 51 százalékáért járó hatalmas összeget – írja a Telex, hozzátéve, hogy jó eséllyel hitelből lehet csak meg az ehhez szükséges pénz.

Pontos összegről nincs információ, de a lap szerint a 3 milliárd eurós vételár sem elképzelhetetlen. Ez azt jelenti, hogy mivel a magyar állam 51 százalékos tulajdonos lenne a reptérben, nagyjából 1,5 milliárd eurót, napi árfolyamon átváltva több mint 570 milliárd forintot kell érte fizetnie.

A Telex szerint „az államnál most több ügylet tanácsadói (nagy nemzetközi cégek képviselői) adják a kilincset egymásnak, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium vezetői pedig lázas nemzetközi utazgatásban vannak”. A bankból és biztosítókból a lap becslése szerint 480 millió eurója lehet az államnak – már persze ha ezek a pénzek be is futnak a hét (és a hónap) végéig. A lap szerint „nagy küzdéssel össze lehet szedni a szükséges pénz harmadát-negyedét, de a többit vagy a magyar állam devizakötvény-kibocsátásai során felhalmozott pénzek, vagy a Vinci hitele adhatja össze.”

Azt, hogy a vételárból a ráeső részt nagyon nehezen tudja összekaparni az állam, az elmúlt hetek híreiből is világossá vált. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter korábban a Bloombergnek arról beszélt: Magyarország azt tervezi, hogy a repülőtér megvásárlását eszközértékesítésből, költségvetési bevételekből és az állami hitelezők pénzeszközeiből finanszírozza.