„Klubrádió
Reggeli gyors

Tíz éve számolták fel a magán-nyugdíjpénztárakat

30/11/2020 09:56

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Az Orbán-kormánynak egyszerűen pénzre volt szüksége, onnan vett el, ahol talált. A 3.000 milliárdból 2.000 az államadósság csökkentésére ment el.

2020. november 30. Reggeli gyors - részlet 20.11.30. Farkas Zoltán
05:46
00:00

Ígértek mindent. Például, hogy átmeneti intézkedésről van szó, hogy az embereknek megmarad a saját számlájuk, hogy az állam majd nem tőzsdézi el a pénzt, és így tovább. Az ígéretekből semmi sem lett, illetve egyetlenegy teljesült: a reálkamatot szétosztották a pénztári tagok között, de azt is rosszkor.

Farkas Zoltán, a HVG főmunkatársa idézte vissza a történteket a Reggeli gyorsban. Orbán Viktor már az első kormányzati ciklusában sem támogatta a kétpilléres nyugdíjrendszert. 2010-ben szembesülnie kellett egy meglehetősen nagy államháztartási hiánnyal, ami miatt eljárás is folyt az ország ellen. Próbáltak tárgyalni az Unió illetékeseivel, hogy a magánnyugdíjra költött költségvetési pénz ne számítson bele a deficitbe, illetve, hogy lassabb ütemben kelljen az adósságot csökkenteni, de nem értek célt. Már csak azért sem, mert Orbán olyan akciótervet hirdetett, amelyet nem tudott elfogadni sem az EU, sem az IMF, mert nem illett az adósságcsökkentésbe. Na, ekkor hirdette meg a miniszterelnök, hogy „pénzt csak onnan lehet elvenni, ahol van”.

Először arról volt szó, hogy észt mintára egy ideiglenes intézkedést hoznak. Átmenetileg nem utalnak a költségvetésből a magán-nyugdíjpénztáraknak. Erről törvény is született. Aztán mégis elkezdték átterelni az embereket az állami nyugdíjrendszerbe. Volt ebben megfélemlítés, vagyonvesztéssel való riogatás, szóval nem éppen a legfinomabb eszközöket használták. Ígértek is sok mindent, például azt, hogy az emberek saját számlája megmarad, az viszi tovább az állami rendszer, ami így sokkal biztonságosabb lesz. Aztán azt is, hogy a nyugdíjszámlán lévő összeg örökölhető lesz, mint a magánrendszerben volt. Ezekből szinte semmi sem teljesült.

Hogy mi lett a 3.000 milliárd forint sorsa? 900 milliót szinte azonnal áttettek az állami nyugdíjkasszába, 1.300 milliárd az államadósság gyors csökkentésére ment el. Farkas Zoltán elmondta, hogy később a kormány részben azért elszámolt a pénzzel. Ebből az derül ki, hogy összesen 2.000 – 2.020 milliárd forintot költött az Orbán-kormány az eredeti célra, a deficit csökkentésére.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI Fotó: Beliczay László.

Reggeli gyors
2020.11.30. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor