„Klubrádió
Megbeszéljük...

Ki mondta? – "Ha én miniszterelnök volnék, fölébrednék"

3/04/2024 18:10

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Egy meglepő feladvánnyal érkezett a Megbeszéljük című műsorba Kéri László politológus. A meglepő kordokumentum mellett arról is beszélt, hogy Magyar Péter radikális és állhatatos föllépése, illetve ötven napon keresztül való kitartása mennyire meg tudta rengetni a Fidesz rendszerét.

2024. április 03. Megbeszéljük-részlet (2024.04.03.) Kéri László
24:11
00:00

"Ha én miniszterelnök volnék, fölébrednék. Megérezném, hogy itt már a bőrömre megy a játék. Rájönnék, hogy a szokásos szöveget nem veszi be már senki, szónokolhatok én akármiről, csak a tettek érhetnek valamit. Vagy kirúgok mindenkit, akiről a közvélemény azt hiszi, hogy sáros, vagy én magam leszek sáros, de nyakig, az pedig az én állásomba meg a barátaim és üzletfeleim állásába kerül hamarosan" – idézte Kéri László, majd feltette a műsorvezetőnek, Bolgár Györgynek a kérdést, hogy ezt ki és mikor írhatta.

A riporter Orbán Viktorra tippelt, azonban Kéri László elárulta, hogy az idézet magától, Bolgár Györgytől származik. A cikk 1996. október 5-én jelent meg a Tocsik-ügy kapcsán a Magyar Hírlapban

 
Bolgár György: Ha én ... volnék
 
Magyar Hírlap, 1996. október 5., szombat
 Forrás: Arcanum
 
1996-ban a Figyelő című hetilap írta meg, hogy az Állami és Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV Rt.) azzal bízott meg egy ügyvédet: közvetítsen az önkormányzatok belterületi földjeivel kapcsolatos privatizációs ügyleteknél. Nem sokkal később kiderült, hogy Tocsik Márta a szóban forgó ügyvéd, aki tíz százalékos részesedést kapott abból az összegből, így összesen 804 millió forint sikerdíjat vett fel a vagyonkezelőtől. Az ügyészség a perben Tocsik Mártát és Liszkai Pétert, az ÁPV Rt. vezető jogászát csalással, az ÁPV Rt. további négy vezetőjét hanyag kezeléssel vádolta. Első fokon a Fővárosi Bíróság 1999-ben felmentette Tocsik Mártát. A Legfelsőbb Bíróság 2000-ben új eljárásra kötelezte a bíróságot. Tocsikot 2002-ben hűtlen kezelésért 4 év börtönre és 640 millió forintos vagyonelkobzásra ítélték, 2003-ban azonban a Legfelsőbb Bíróság felmentette a vádak többsége alól, de magánokirat-hamisítás miatt 400 ezer forint pénzbírságra ítélte – emlékeztetett az Index 2013-ban, Tocsik Márta halálakor.

Az interjú folytatásában Kéri László a Magyar Péter-jelenség kapcsán arról beszélt, a kegyelmi botrány előtt határozottan úgy látta, a Fidesz-rendszer mindenképpen meg fog maradni 2026-ig. Azonban az azóta történt lemondások, tüntetések, illetve Magyar Péter feltűnése óta ez már egyáltalán nem biztos. A politológus szerint fele-fele arányban lehetséges a Fidesz megmaradás, illetve az, hogy váratlan dolgok összeomlasztják. 

Az a rendszer, amit egyetlen ember radikális és állhatatos föllépése, illetve ötven napon keresztül való kitartása így meg tudott rengetni, az a rendszer egyáltalán nem olyan erős – mondta a történész. Minden olyan rendszer, amelyik biztosra akar menni, és még a véletlent is ki akarja küszöbölni, annál nagyobb áldozata lesz a legkisebb véletlennek is – foglalta össze Kéri László.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Kéri Lászlóval
2024. április 03., szerda 16:15
Riporter: Bolgár György