„Klubrádió
Megbeszéljük...

DK-szóvivő: Nem látjuk a kihívást Magyar Péterben

28/03/2024 22:04

| Szerző: Klubrádió

Barkóczi Balázs, a DK szóvivője nem hiszi, hogy egy szociáldemokrata-zöld szövetségnek bárkihez kellene mérnie magát, főleg egy olyan emberhez nem, mint Magyar Péter, aki akár össze is fogna egy Orbán Viktor nélküli Fidesszel és nem támogatja Karácsony Gergely újraválasztását sem.

2024. március 28. Megbeszéljük / részlet, Barkóczi Balázs (24.03.28.)
12:56
00:00

Barkóczi Balázs, a DK szóvivője szerint a pénteken megszülető szociáldemokrata és zöld alternatívával lehet megdönteni az Orbán-rendszert. Hiszen nagyon sok minden szétesett a kormány alatt; nincs stabil forint, növekszik a munkanélküliség, csökken a jövedelmek értéke. Január óta a kormányhoz köthető pedofilbotránytól hangos az ország, mert „pedofíliához kötődő bűnözőket” engedtek ki, illetve az is kiderült, hogy a kormány beavatkozik folyamatban lévő büntetőügyekbe – sorolta.

Véleménye szerint egyszerre van tehát gazdasági, erkölcsi és politikai válság az országban. A DK, az MSZP és a Párbeszéd ebben a válságban egységes, közös, összefogásra épülő választ akar mutatni, hogy minden ember láthassa, készülnek a kormányzásra. Az ellenzék szétforgácsolódása viszont megnehezíti, hogy a hatalommal szemben elégedetlenek tömbje politikai erővé formálódjon.

Szerinte a DK több mint egymillió szavazójával, az MSZP szervezeti erejével, helyi politikusaival, polgármestereivel, a Párbeszéd klímavédelmi tudásával, tapasztalatával és a Karácsony Gergely vezette Budapesttel együtt új többséget tud létrehozni.

Hangsúlyozta, ez az összefogás nemcsak egy választásra jött létre, hanem hosszú távra, a három párt innentől egy tömböt alkot és mindent a kormányváltásnak rendel alá. Közös programot írnak, közös jelölteket, listát állítanak, összehangolják a szakpolitikai munkát és a kommunikációjukat. Arra a kérdésre, hogy ez az árnyékkormány kibővülését is jelenti-e, a DK szóvivője igennel válaszolt.

A Magyar Péter-jelenségről

Barkóczi Balázs nem gondolja, hogy egy szociáldemokrata-zöld szövetségnek bárkihez kellene mérnie magát, főleg egy olyan emberhez, aki többször kinyilvánította, hogy konzervatív, jobboldali és csak a lopással van baja, mással nincs, sőt, akár összefogna egy Orbán Viktor nélküli Fidesszel. Ez szöges ellentéte a DK politikájának, ők soha nem működnének együtt a Fidesszel, természetesen akkor se, ha „Rogánok, Szijjártók, Balogok és Kövér Lászlók” vezetnék, mert ők árulták el és lopták szét az országot. Ráadásul „ez a mostanában politikai szereplővé váló úriember” azt is világossá tetté, hogy nem támogatja Karácsony Gergely újraválasztását, és ez is ellentétes azzal, amit ellenzékiségnek gondolnak. Mindent megtesznek, hogy az ellenzék ismét nyerjen Budapesten és Karácsony maradjon a főváros vezetője – jelentette ki.

Magyar Péterrel kapcsolatban párttársát, a DK alelnökét, Molnár Csabát is idézte, aki pedig a Brian élete című Monty Python-filmből emelt ki egy mondatot rá vonatkoztatva: „tudom, hogy te vagy a Messiás, mert én már nagyon sokat követtem”.

Egy következő, Magyar Péterrel kapcsolatos kérdésre Barkóczi Balázs azt mondta: nem ijednek meg a kihívástól, de ebben az esetben nem is látja a kihívást. A legutóbbi általa ismert közvélemény-kutatás alapján az ellenzék két legnépszerűbb politikusa Dobrev Klára és Karácsony Gergely. Ők pedig Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke mellett kiálltak pénteken az említett sajtótájékoztatóra, ahol elmondták, hogy szociáldemokrata és zöld alternatívát kínálnak az országnak.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Facebook

Megbeszéljük...
2024. március 28., csütörtök 16:25
Műsorvezető: Bolgár György