„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kunhalmi Magyar Péterről: Kívánom, hogy ne egy újabb LMP-t, Jobbikot, Márki-Zayt lássunk

27/03/2024 23:46

| Szerző: Klubrádió

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke egyelőre dehonesztáló megjegyzéseket hall Magyar Pétertől a hagyományos baloldali ellenzékre, azzal pedig nem tud mit kezdeni, hogy utóbbinak elfogadható lenne a megállapodás az Orbán Viktor nélküli Fidesszel. Ugyanakkor azt is mondta: nem az MSZP-n fog múlni, hogy legyen együttműködés, ők mindig is szorgalmazták a közös utak keresését.

2024. március 27. Megbeszéljük - részlet 24.03.27. Kunhalmi Ágnes
11:40
00:00

Kunhalmi Ágnest kérdeztük a Megbeszéljük adásában Magyar Péterről, aki műsorvezetőnk megfogalmazása szerint mostanában valamit megmozdított sok emberben, amit az ellenzéki pártok nem, vagy nem ilyen vehemenciával tudnak.

Az MSZP társelnöke azzal kezdte: láttunk már ilyet az elmúlt 14 évben, Karácsony Gergely tüntetésén is látott nagyon sok embert, aztán a rabszolgatörvény ellen, amikor összeállt az ellenzék, százezres tömeg jött össze, Márki-Zay Péternél is volt több tízezer ember, valamint nagyon sokszor megtelt a Szabad sajtó útja.

De egy dolog nagy tüntetéseket összehozni és más dolog Orbán Viktor rendszerét leváltani, mert ahhoz két és fél millió szavazóra van szükség. Érti a lelkesedést, és persze az ellenzéknek nincsenek „olyan hangfelvételei, mint amilyenek Magyar Péter úrnak”, de mindenki tudja, hogy a Fidesz választási törvénye miatt koalíciókötési kényszer van, „nagyon széles népfrontos összefogásra” van szükség – fogalmazott.

Azzal pedig szocialistaként nem tud mit kezdeni, hogy Magyar Péter valahogy úgy fogalmazott, ő az Orbán Viktor nélküli Fidesszel meg tudna állapodni. Baloldaliként neki eleve nem kell a jobboldal, ez az autoriter jobboldal meg pláne nem, ennek buknia kell, hogy soha többé ne térhessen vissza. Ő a Fidesszel biztosan nem tudna koalíciót kötni – hangsúlyozta. Ugyanakkor az is igaz, hogy Magyar sokszor azt mondja, amit ők ellenzékiek is korábban. A HVG-ben is megjelent egy cikk, amelyben úgy fogalmazott a szerző, hogy „Kunhalmi-összest” olvasott fel Magyar Péter március 15-én.

Kiemelte: az MSZP nagyon régóta mondja, hogy az együttműködés hiánya, a 2022-es választás utáni ellenzéken belüli versengés és ebből fakadó viták okozták az elfordulást a demokratikus ellenzéki pártoktól, ami ezt a jelenséget is kiválthatta. Megjegyezte, nem tudja, hogy a Magyar-jelenség tartós lehet-e.

Műsorvezetőnk megkérdezte: nem lehet, hogy egy idő után kellene keresni Magyar Péterrel a kapcsolatot, mert külön-külön nem tudják leváltani a rendszert? Erre Kunhalmi Ágnes úgy válaszolt: ez elméletben igaz, de a gyakorlatban inkább elutasító szavakat hall Magyar Pétertől, ő nem kíván kezdeni semmit a hagyományos baloldali ellenzékkel. Azt mondta, az MSZP, a DK és a Párbeszéd a jelenlegi baloldali pártok, és nekik együttesen szerinte csaknem másfél millió, legalább 1,4 millió szavazójuk van. Vagyis az antrénak is másnak kellett volna lennie Magyar részéről – tette hozzá. „Lehet árulni bármilyen reményt, ezt nagyon megértem. (…) Kívánom, hogy ne egy újabb LMP-t, Jobbikot, Márki-Zay Pétert lássunk, akik azt hitték, hogy egyedül is menni fog” – jegyezte meg. Egyelőre még nem sokat tud Magyar Péter valódi törekvéseiről, és 2026-ig sok minden történhet, tette hozzá.

Az MSZP társelnöke közölte: a hagyományos ellenzéki pártok mindig nyitottak voltak azokra, akik újonnan megpróbálnak reményt kovácsolni, csak szerinte ez a hagyományos baloldali szavazók mellőzésével járt, azzal, hogy ők inkább „tűnjenek el”, és az 'oszd meg és uralkodj' politikájából él Orbán Viktor. Szerinte már mindent kipróbált az ellenzék, egy dolgot nem, hogy két választás között is tartósan együttműködjön, együtt induljon, olyan stabil képet, útitervet adjon az országnak, ami valódi alternatívát jelent. Úgy látja: ha Magyar Péter bizonyos politikusokra tesz „dehonesztáló megjegyzéseket”, akkor az ő szavazóikra is, és a baloldali szavazók értékrendjét tiszteletben kell tartani. Nem az a lényeg, hogy mennyivel vannak többen vagy kevesebben a Kossuth téren, ezek tünetek, a lényeg, ismételte meg, hogy 2,5 millió szavazót össze kell hozni.

Ugyanakkor azt is mondta: nem az MSZP-n fog múlni, hogy legyen együttműködés, ha van párt, amely szorgalmazta, hogy keressék meg a közös utakat és képezzenek hidakat a hagyományos pártok, az azon túli világ és a civilek között is, akkor azok ők voltak.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Klubrádió

Megbeszéljük
2024. március 27., szerda 16:20
Műsorvezető: Bolgár György