„Klubrádió
Hetes Stúdió

Magyar György: Magyar Péter hangfelvétele alapján új vizsgálatot kell kezdeni

1/04/2024 07:34

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A már folyó Schadl-űgy mellett az ügyészségnek kezdeményeznie kell egy új vizsgálatot, hogy felderítsék, belenyúltak-e a nyomozati anyagba a Schadl-ügyben – mondta Magyar György. Hozzátette, ha bebizonyosodik, hogy Rogán Antal miniszter és Nagy Ádám kabinetfőnök érintettségét megpróbálták eltűntetni, akkor aki tette, bűnpártolást és hivatali visszaélést követett el.

2024. március 31. Hetes Stúdió - részlet, 24.03.30. Magyar György
11:17
00:00

Az elmúlt hét sem telt el eseménytelenül, Varga Judit volt igazságügyi miniszter Hajdú Péternek adott hosszú interjút, és meghallgatta az ügyészség. Utóbbiról – bár kétségtelenül ez lenne az érdekesebb – nem tudunk sokat. Az ügyben Fürcht Pál főügyész közölte: a Magyar-féle hangfelvételek „egy tanúvallomás keretében le lettek foglalva, szemlézve. Ez a nyomozás folyamatban van”. Magyar Péter súlyos állításokat tett, be is hívták tanúként. „Ennél többet nem tudtunk tenni” – mondta, hozzátéve, hogy szerdán Varga Juditot is kihallgatták, azt azonban nem árulta el, mit mondott a volt igazságügyi miniszter. Az is fontos kérdés, hogy az ügyészég önmagával szemben folytatott vizsgálatával jön-e bárminemű jogi, ezen túlmenően politikai következmény?

"Meggyőződésem, hogy jönnie kell, hogy jön-e abban már nem vagyok biztos. A leghatározottabban jelentem ki, hogy ezek az adatok, akár amik a felvételen vannak, akár amik korábban nyilvánosságra kerültek, a különféle lehallgatási jegyzőkönyvi anyagok összetételrendszeréből el kell kezdeni egy új vizsgálatot" – válaszolta a kérdésre Magyar György ügyvéd. Hozzátette, erre azért lenne szükség, mert ennek az ügynek a kihatása rendkívül fontos a Schadl-ügyre.

Kifejtette, kétféle ügyről van szó. Az egyik a Schadl-Völner korrupciós ügy, amelyet már bíróság előtt tárgyalnak. A másik ügy pedig egy, az ügyészség által kezdeményezendő eljárás, amely azt hívatott felderíteni, hogy mi a valóságtartalma annak az állításnak, hogy egyes személyek belenyúlhattak a nyomozati anyagba a Schadl-ügyben, vagy befolyást gyakorolhattak azért, hogy bizonyos fontos szereplők esetében a szálakat elvágják, és a nyomozás ne terjedjen ki ezekre a szereplőkre, hanem maradjon egyirányú. Ha egy vizsgálat során bebizonyosodik, hogy ilyen módon Rogán Antal miniszter és Nagy Ádám kabinetfőnök érintettségét próbálták eltűntetni, akkor az tipikus bűnpártolás és hivatali visszaélés lenne.

Magyar György szerint egy ilyen vizsgálatot mindenképp le kell folytatni, annak eredményéről azonban nincs meggyőződve.

Hozzátette, Varga Judit tanúkénti meghallgatása már elkerülhetetlen a Schadl-ügyben. Erre a védők már tettek is indítványt, így a bíróságon múlik, hogy elrendeli-e a meghallgatást. Ugyanígy szükség lehet Rogán Antal, Magyar Péter, és azon két munkatárs meghallgatására is, akik szerepeltek a Schadl-ügyben bemutatott hangfelvételen.

Ezzel szemben a Varga Judit és Magyar Péter házasságának véget vető, a volt miniszter által emlegetett magánéleti problémák ebben a vonatkozásban teljesen mellékesek.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: Facebook

Hetes Stúdió/interjú Magyar Györggyel
2024. március 30., szombat 15:00
Műsorvezető: Szénási Sándor
Szerkesztő: Csernyánszky Judit