„Klubrádió
Reggeli gyors

Ügyvéd: Polt Péter legfőbb ügyész is érintettnek tűnik

27/03/2024 12:35

| Szerző: Klubrádió

"Magyar Péter esetében biztosan nincsen feljelentési kötelezettség, ez esetlegesen Varga Judit vonatkozásában merülhet fel, itt egy bűnpártolás jöhet szóba, vagy egy hivatali visszaélés" - mondta Keviczki István ügyvéd a Reggeli gyorsban a Schadl-Völner-ügy nyomozásával kapcsolatos információkat tartalmazó hangfelvételről. Ezen Magyar korábbi felesége, Varga Judit igazságügyi miniszterként arról beszél: Rogán Antalék kihúzatták magukat a Schadl-Völner-ügy vádiratából.

2024. március 27. Reggeli gyors - részlet 24.03.27. Keviczki István
18:13
00:00

A Schadl-Völner ügy nyomozásával kapcsolatos információkat tartalmazó rövid, 1 perc 53 másodperces beszélgetésrészlet Varga Judit volt igazságügyi miniszter és akkori férje, Magyar Péter között játszódott le, ezt Magyar Péter kedd reggel közzétette a YouTube-csatornáján. A beszélgetés során elhangzott, hogy Völner Pál volt igazságügyi államtitkárt állítólag figyelmeztették, hogy nyomozás folyik a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke és így a vele kapcsolatban álló Völner ellen is. A házaspár közt egy ponton szóba kerül Völner. Varga a korábbi helyetteséről azt mondta: „Egyre durvábban gyűltek (…) a bizonyítékok, és akkor szóltak a Völnernek, hogy hagyja abba (…) Nem hagyta abba.” Varga állítása szerint már tavasszal szóltak neki (feltehetően 2021 tavaszán).

„Javasolták az ügyészeknek, hogy mit kéne kihúzni, de azt nem mind tartották be” – hangzik el Varga Judit szájából azon a felvételen. A felvételen Magyar Péter mondja ki, hogy Schadl György Rogán Antal embere arra hivatkozva, hogy ezt mondta korábban „Rogán és Gergő is” (feltehetően Gulyás Gergely, mivel Magyar korábban azt mondta, az ő neve is előkerült a beszélgetésben). Magyar Péternek arra a kérdésére, hogy ha ennyire „az ő emberük” volt Schadl, akkor miért nem mentették meg, Varga azt felelte: „Nem volt rá több lehetőségük. Ez a nagy probléma".

Magyar Péter nem követett el jogsértést a felvétel közzétételével. "A közérdeket azért egy picit árnyalnám. Itt arról van szó, hogy az állam bűnüldözéshez fűződő érdeke erősebb, mint a magánfélnek, jelen esetben Varga Juditnak a személyiségi jogai" - fogalmazott Keviczki István ügyvéd.

"Magyar Péter esetében biztosan nincsen feljelentési kötelezettség, ez esetlegesen Varga Judit vonatkozásában merülhet fel, itt egy bűnpártolás jöhet szóba, vagy egy hivatali visszaélés - mondta Keviczki. - A Magyar Büntető Törvénykönyvben nincs általános feljelentési kötelezettség, hivatalos személyek esetében sem, bizonyos bűncselekmények, vagy meghatározott bűncselekmények tényállásában külön-külön szerepel, elszórva a Büntető Törvénykönyvben, hogy mikor áll fenn feljelentési kötelezettség. Varga Judit nem követett el bűncselekményt azzal, hogy nem tett feljelentést az iratok esetleges manipulációja kapcsán."

Keviczki István egy félreértésre is felhívta a figyelmet: "nem tudom, hogy mások észrevették-e már ebben a beszélgetésben, hogy Magyar Péter ugye azt kommunikálta, hogy már fél évvel azelőtt tudott Völner Pál arról, hogy a Schadlt lehallgatják. Varga Judit szájából nem ez hangzott el. Az hangzott el csak, hogy már tavasszal szóltak neki, hogy hagyja abba, de tavasszal nem arról szóltak neki, hogy vigyázz, mert lehallgatás van, az feltehetőleg, vagy legfeljebb az ominózus három nappal korábban történhetett."

A dolog rákfenéje az ügyvéd szerint az, hogy elhangzik az a mondat is, hogy az ügyészségen belül Polt nem ura a helyzetnek, és utal arra Varga Judit, hogy Polt Péter nem tudta leállítani rendesen a saját ügyészeit. "Na most akkor felvetődik a kérdés, hogy akkor van-e az ügyészségen belül bárki is, aki ezt függetlenül, pártatlanul, objektíven ezt az eljárást le tudná folytatni, hiszen maga Polt Péter is érintettnek tűnik, legalábbis áttételesen ebben a történetben."

Orbán Viktort is ki kellene hallgatni ebben az ügyben az ügyvéd szerint, mint tanút. "Nyilván nem ő mondja meg az érintettek névsorát. Orbán egyszerű tanú ebben a történetben. Ilyen módon bizonyítási indítványokat nem tehet. A véleményét a sajtóban természetesen elmondhatja, de nem tartozik szorosan az eljáráshoz."

Reggeli gyors/interjú Keviczki István ügyvéddel
2024.03.27., szerda 8:12
Riporter: Kárpáti János