„Klubrádió
Hetes Stúdió

Ki is csúfolja meg a parlamentarizmust, elnök úr? – Lampé Ágnes jegyzete

1/03/2020 12:45

| Szerző: Lampé Ágnes/Klubrádió

Meglepőt nyilatkozott a napokban Kövér László: szerinte az Országgyűlés ellenőrző szerepe jelentéktelenné vált a végrehajtó hatalommal szemben. Ennek ő se örül, de azért a problémát visszavezeti a tíz éve nem kormányzó MSZP-re. Majd azzal zárja, hogy nyugodt időszakra számít a következő parlamenti ciklusban, akkor is, ha vannak olyan képviselők, mint Hadházy Ákos, aki folyamatosan csúfolja a parlamentarizmust és meggyalázza a magyar Országgyűlést. És ezt nem poénból mondta.

2020. február 29. Hetes Stúdió / részlet, Lampé Ágnes jegyzete (20.02.29.)
02:15
00:00

„Annyira élessé vált az ellentét a két oldalon, hogy az Országgyűlés ellenőrző szerepe a végrehajtó hatalommal szemben jelentéktelenné vált.” Tudják, ki mondta ezt? Annyit elárulok, nem ellenzéki politikusról van szó. Hanem, bármilyen meglepő, kormánypártiról.

De szinte biztos vagyok benne, hogy nem találják ki. Akkor mondom.

Kövér László házelnök nyilatkozta ezt a Karc FM műsorában. Szóval még egyszer: az Országgyűlés elnöke szerint az Országgyűlés ellenőrző szerepe a végrehajtó hatalommal szemben jelentéktelenné vált.

És ezt csak így, simán, egyszerűen, lazán kimondta. Mintha mi sem lenne természetesebb.

Nehéz bármit hozzáfűzni az állításhoz. Annyit talán mégis érdemes, hogy Kövér szerint az utóbbi években azért csökkent a parlament törvényalkotó funkciója, mert 2010 után – amikor az ország a csőd szélén állt – már elfogadták a legfontosabb törvényeket.

Hogy ebből az eszmefuttatásból mi következik, azt önökre bízom.

Ezt a súlyos megosztottságot amúgy Kövér maga is nagy bajnak tartja, mert így egy-egy minisztérium munkájának ellenőrzése a közös mondanivaló hiánya miatt a napi politikai csatározások része lett. Az elmérgesedett viszonyért – mi sem meglepőbb – az MSZP-t tette felelőssé. Szerinte a szocialisták 2002 után az ellenzékbe került Fideszről mindenképp be akarták bizonyítani, hogy kormányzása idején korrupt volt, így több mint száz büntetőeljárás indult, gyakorlatilag likvidálni akarták őket a balliberálisok.

És most eljött a visszavágás és a bosszú ideje – ezt már én teszem hozzá. Hisz most gyakorlatilag olyan törvényt hoz az Országgyűlés, akkor és úgy, ahogy a Fidesz szeretné. És majdhogynem azt likvidál, akit akar.

A házelnök amúgy lazán még azt is hozzátette, hogy nyugodt időszakra számít a következő parlamenti ciklusban, még akkor is, ha vannak olyan képviselők, mint Hadházy Ákos, aki folyamatosan csúfolja a parlamentarizmust és meggyalázza a magyar Országgyűlést. Külföldi példák is bizonyítják ugyanis, hogy sehol sem tűrik el az ilyen viselkedést. 

És ezt nem poénból mondta, hanem teljesen komolyan.

Lampé Ágnes jegyzetét a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Wikipedia