„Klubrádió
Reggeli gyors

Hadházy Ákos a Fideszt állította példának az ellenzék elé

18/02/2020 14:11

| Szerző: Klubrádió

Nem lenne szégyen tanulnia az ellenzéknek a másfél évtizeddel ezelőtti Fidesztől, amelyik 2006-ban, egy mainál sokkal enyhébb helyzetben is bojkottálta a parlament munkáját – mondja Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. A saját parlamenti kitiltása miatt épp azért sem aggódik, mert szerinte az ellenzéki képviselőknek manapság nem az országgyűlés falai között van a legfontosabb dolguk.

2020. február 18. Reggeli gyors-részlet/Interjú, Hadházy Ákos (20.02.18.)
05:10
00:00

Vállaltan eddig se nagyon járt be a parlamentbe, mert úgy gondolja, egy ellenzéki képviselőnek manapság máshol fontosabb feladatai vannak, lesz tehát dolga azután is, hogy Kövér László házelnök az újabb táblás akciója miatt kitiltotta az országgyűlésből – mondta a Klubrádiónak Hadházy Ákos független képviselő.

Van bőven disznóság, megnézni való a parlamenten kívül, vidéken is, és nem csak a korrupciós ügyekről van szó, hanem a kormányzati tehetetlenség következményeinek feltárásról is. Ezek az elfoglaltságok ráadásául igazolásként is szolgálhatnak abban az esetben, ha valaki a kitiltása miatt nem jelenhet meg a parlamentben, és emiatt bukná a fizetését – bár a távollét szankcionálása körül még értelmezési vita van. Meglátjuk, Kövér, hogyan alkalmazza a szabályt – mondta Hadházy, aki megjegyezte, a képviselők előre bejelentve eddig is igazoltan hiányozhattak a parlamentből.

 
Középen, Kövér László házelnök, felette Hadházy Ákos táblája Forrás: Facebook
 

Nem erősíteni a látszatot

A politikus szerint azonban a lényeg, hogy a mai parlament nem a valódi demokratikus viták, hanem a kormánypropaganda színtere, miközben Orbán Viktor, illetve a Fidesz az országgyűléssel is azt a látszatot akarja keltetni, mintha minden rendben lenne. Hadházy szerint ennek a látszatnak a fenntartásához az ellenzéknek nem szabad hozzájárulnia, ezért is kell külső helyszínekre mennie. A hatalmat ma már nem szép parlamenti szónoklatokkal és interpellációkkal lehet ellenőrizni, hanem helyi vizsgálódásokkal, adatok beszerzésével. Az ellenzék másik feladata, hogy megszervezze magát, mert ezzel nem mindenhol áll jól, sem pártszinten, sem együttesen – tette hozzá.

Hadházy arra is utalt, szerinte az ellenzéknek az esetleges kitiltásoktól függetlenül is jóval nagyobb távolságot kellene tartania a parlamenttől, sőt, egyszerűen nem kellene bemenniük, és ez ügyben az egykori Fideszre emlékeztetett. Nem szégyen mástól tanulni, korábban, a mainál sokkal enyhébb szituációban a Fidesz is jelezte, hogy nem kíván részt venni a parlament munkájában – mondta Hadházy, aki. ezzel arra, az őszödi beszéd utáni döntésre gondolt, amelyet 2006 októberében Navracsics Tibor frakcióvezető jelentett be. Az akkori ellenzéki politikus közölte, amennyiben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök előre bejelenti, hogy beszélni fog, a Fidesz képviselőcsoportja kivonul az ülésteremből.

 
 Középen Orbán Viktor, alatta Hadházy Ákos és korábbi táblája a Parlamentben 2019. október 21-én. Forrás: Facebook
 

Még meddig?

Attól azonban, hogy most a parlamenten kívüli munkán van a hangsúly, még nagyon fontos kérdés, hogy az ellenzék meddig fogadja el a parlamenti játékszabályok folyamatos átírását – tette hozzá Hadházy, aki, mint mondta, személy szerint nem hajlandó elfogadni, hogy Kövér László akár hónapokra kitilthasson egy képviselőt, „már azért is, ha csúnyán néz rá”.

Az ellenzéki politikus hétfőn Stop propaganda feliratú táblát lógatott a pulpituson ülő Kövér László feje fölé Schanda Tamás ITM-államtitkár beszéde közben, kisebb felhördülést keltve a teremben. Később, amikor Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára beszélt a 2010 előtti kormányok teljesítményéről, Hadházy újabb táblát lógatott be Kövér mögé A miniszterelnöknek a majorságát! Felirattal. Kövér László ezért kitiltotta a képviselőt a hétfői ülésről, a további szankciókról pedig a későbbiekben tájékoztatja a házbizottságot.

Hadházynak nem ez volt az első hasonló akciója, tavaly októberben Orbán Viktor parlamenti beszéde alatt szintén tiltakozó táblákat tartott fel, akkor a pulpitus elé. A kormányfő önkormányzati választásokat értékelő felszólalását illusztráló egyik táblája szerint Orbánnak „Muszáj hazudnia, mert túl sokat lopott”. Kövér akkor 329 ezer forintra büntette Hadházyt, valamint kilenc fideszes képviselőt is szankcionált, akik miközben elvették a táblát, kisebb dulakodásba keveredtek az ellenzéki politikussal. A kormánypártiaktól 50 ezer forintot vont le fejenként.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Hadházy Ákossal
2020. február 18., kedd 07.50
riporter: Dési János