„Klubrádió
Reggeli gyors

Két hónapra elég a tartalék pénzünk

12/08/2020 13:51

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A járvány okozta válság miatt sokan maradtak kereset nélkül. A családok felének van annyi megtakarítása, amivel legalább két hónapig kihúzhatja.

2020. augusztus 11. Ötös - Bódy Gergővel (2020. augusztus 11., kedd 10:00)
90:12
00:00
Műsorvezetők: Bódy Gergő Szerkesztők: Timár Ágnes

A munkavállalók harmadának csökkent a jövedelme a koronavírus-járvány miatt, 10 százalékuknak megszűnt a munkaviszonya. Ez teszi különösen érdekessé és aktuálissá a kérdést, hogy vajon mennyi tartalékuk van az embereknek, mennyire akarnak és tudnak félretenni valamennyi pénzt.

Nos, egy friss felmérésből az derül ki, hogy a családok felének van annyi megtakarítása, hogy legalább két hónapot túléljen. A jobb módban élőknek öt hónapra elég tartalékuk van. A munka nélkül maradtak tehát előbb-utóbb külső segítségre szorulnak. Ezt legtöbbször a tágabban értelmezett családtól kapják. Hitelfedezeti, illetve jövedelembiztosítása a válaszadók 17 százalékának van csupán. Pedig ez az öngondoskodási forma Nyugat-Európában eléggé elterjedt.

Bod Péter Ákos közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke segített értelmezni az adatokat. Szerinte a pénz szerepe itt más, mint a nyugati kultúrákban, egyfajta történelmi megkésettség miatt. Ott a megtakarítás is több és az adósság is, másképp tekintenek a vagyonra. Magyarországon leginkább ingatlanba fektette a pénzét, aki tehette, mert azt tekintette biztosnak. Most is jellemző ez, mert nincs értékelhető kamat, tehát bankba tenni nem érdemes a pénzt, az ingatlanárak viszont emelkednek. Más kérdés, hogy ez virtuális gazdagodás, mert valahol lakni is kell, tehát többnyire csak holt vagyona van a tulajdonosnak.

A 2008-as krízishez képest azért jobb a helyzet, a nominálbérek elég jó ütemben nőttek az elmúlt években, de ehhez hozzá kell tenni, hogy a megtakarítások megoszlása nagyon egyenlőtlen. Még nem annyira, mint például Oroszországban, de nem is egészséges mértékben. Az állandó bevételi források csökkentek, nagy a szóródás. A családok nagy részének jövedelme egyszerűen elszivárog. Van jövedelmük, de az nagyon törékeny. Sok a vállalkozó, ám nagy részük csak papíron az, hisz nincs mögöttük tőke, valójában bérmunkások.

Bod Péter Ákos arra is felhívta a figyelmet, hogy a fiataloknál sem annyira jellemző az öngondoskodás, mint lehetne, illetve kellene. Valamiért még ők is az államban bíznak, talán még jobban is, mint az idősebbek. Nem értékelik, vagy nem is látják a versenyhelyzetet, ezért nem is koncentrálnak eléggé a megtakarításra.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2020.08.12. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre