„Klubrádió
Reggeli gyors

Pénz beszél. Nálunk a kápé

29/07/2020 14:48

| Szerző: Klubrádió/Kazinczi Károly

Mintegy hétezer milliárd forintnyi készpénz van forgalomban, és a tendencia azt mutatja, hogy egyre több lesz. Elvben a kormány csökkenteni szeretné ezt a számot, a gyakorlatban nem sikerül.

2020. július 29. Reggeli gyors - részlet 20.07.29. Lovas Judit
04:22
00:00

Az elmúlt évben a szuper állampapír bevezetésétől remélték, hogy csökkenni fog a forgalomban lévő készpénz mennyisége, de nem csökkent, hanem nőtt. Jövőre az elektronikus fizetés elfogadásának kiterjesztésétől várják, hogy kevesebb kápé lesz a lakosságnál, ám ez sem biztos, hogy meghozza a várt eredményt. Mintegy 7 ezer milliárd forint lapul a pénztárcákban, a tíz- és húszezresek aránya egyre nagyobb.

Sok helyen lehet már kártyával fizetni, sokkal több üzletben, mint például öt évvel ezelőtt, ezzel tehát nem magyarázható a készpénz szeretete – mondja Lovas Judit, az ÉnPénzem.hu szerkesztője. Egy közvélemény-kutatás eredménye szerint sokan csak megszokásból fizetnek bankókkal. A netbankot, mobilbankot többnyire csak az egyenlegük megtekintésére használják az emberek.

 

Lovas Judit úgy véli, hogy a magas készpénzarány egyik oka a korrupció. Zsebből zsebbe, „tiszta munka”. A másik ok, hogy a készpénz vagyonképző elem. Alacsonyak, azaz gyakorlatilag alig vannak kamatok, nem érdemes bankba vinni a megtakarított pénzt. Már csak azért sem, mert a banki költségek viszont magasak. A tranzakciós illeték bevezetése előtt voltak nulla forintos számlák, már nincsenek. Csomagárak még léteznek a bankoknál, amelyek viszonylag jók, de az igazi az lenne, hogy létezne piaci verseny a pénzintézetek között, ha volna hatékony, ütőképes fogyasztóvédelem.

Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a kívánatos, illetve annak hirdetett iránnyal maga a kormány megy szembe, amely egyébként a bankokra mutogat, míg azok az államra. A készpénzforgalommal kapcsolatos banki bevételek 70 százaléka az államhoz kerül, illeték címszó alatt. Érdemes még egy adatra figyelni: a készpénzmennyiség most a háromszorosa annak, mint a Fidesz hatalomra jutása előtt volt.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2020.07.29. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre