„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kéri László: Orbán a bukását érezheti

23/09/2020 22:59

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

A szabadságról írt, de saját szabadlábon maradására gondolhatott a miniszterelnök. Kormányzás helyett eldumálták a nyarat.

2020. szeptember 23. Megbeszéljük - részlet 20.09.23. Kéri László
22:13
00:00

Hisztérikus módon kongatja a vészharangot Orbán Viktor, harcba hív, de nem tudni, hogy kit. Ki a címzett? Kinek kellene harcolni, ki ellen, és milyen harcmezőn? A válasz egyszerű: saját magát biztatja – mondja Kéri László politológus, aki igen régóta ismeri a miniszterelnököt. Véleménye szerint Orbán megérezte, hogy megbukott, vagy meg fog bukni hamarosan, ezért jelentetett meg a Magyar Nemzetben egy terjedelmes írást, amely még az elkötelezett Fidesz-szavazók számára is olvashatatlan. Zavaros ideológiai fejtegetéssel kezdődik, a „tartalmával” nem is érdemes foglalkozni, bár a vége drámai.

 
Orbán Viktor
Forrás: Flickr.com
Fotó: Andras D. Hajdu
 

Nem program, riadónak kevés, egy dolog szűrhető le belőle, hogy Orbán Viktor a vesztét érzi. Kormányzás helyett végigdumálta a nyarat – mondja Kéri László. A kormányt felkészületlenül érte az őszi járványhelyzet, olyanokat mond a miniszterelnök, hogy a betegek biztos kezekben vannak a kórházakban, amikor a fertőzések jelentős része az egészségügyi intézményekben történik. Azt hiszi, hogy a ráolvasás, az egy jó kormányzati technika, ha valamire azt mondja, hogy úgy van, akkor az úgy is van. Elhiszi a saját propagandáját. Az apparátus pedig átveszi az irányt. Nem csoda, hisz annak szakmai színvonala egyre gyengül. A hozzáértőket vagy eltávolították, vagy távoztak, mert belátták, hogy itt csupán agitátorokra van szükség.

A politológus emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor mindig is használta a háborús retorikát, ám korábban csupán egynek, a számos más eszköz mellett. Most csak az előbbit használja, egyre intenzívebben. Csatába hív. „Vágtass Viktor, lovagolj ki, csak találj olyan lovat, amelyik bírja is.” – mondta Kéri László. A miniszterelnök viselkedésére talán egy magyarázat lehet: az előrehozott választás. Veszélyhelyzetben a többség az éppen aktuális hatalomra szavaz általában. A közvélemény-kutatások nem mutatják a Fidesz gyengülését. Arra számíthat, hogy fél évig még kitarthat ennek a retorikának a hatása. 2022-ig már nem, hiszen a választóknak nem az a legnagyobb problémájuk, hogy éppen ki ellen harcoljanak. Ennél sokkal földhözragadtabb problémáik vannak.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Megbeszéljük
2020.09.23. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György