„Klubrádió
Reggeli gyors

Titkos a szolgálat, titkos a leváltás

16/09/2020 11:20

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Csak találgatni lehet, hogy miért mentette fel Orbán Viktor oly hirtelen az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatóját. Kiss Zoltán menesztésének nem voltak előjelei.

2020. szeptember 16. Reggeli gyors - részlet 20.09.16. Molnár Zsolt
08:13
00:00

A dolog természeténél fogva nehéz bármit is megtudni arról, hogy a miniszterelnök miért menesztette Kiss Zoltánt, aki 2015 óta állt az Alkotmányvédelmi Hivatal élén. A belföldi titkosszolgálatok szakmai híre kimondottan jó, mondhatni azt is, hogy kiválóan teljesítettek az elmúlt években. A leváltás hirtelen történt, még az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjai sem kaptak tájékoztatást, mondta el Molnár Zsolt, a testület MSZP-s tagja.

Egy ilyen lépésnek lehet az az oka, hogy egy konkrét akció során szakmai hiba történt. Ez egyébként nem valószínű. Lehet az is, hogy a főigazgató méltatlanná vált a tisztség betöltésére, esetleg valamilyen magánéleti probléma miatt. Ez sem valószínű. És lehet a menesztés oka az is, hogy bizalmi állásról van szó. A titkosszolgálatok nagy mértékben függnek a politikától, bár megjegyzendő: Orbán Viktor még tavaly is úgy nyilatkozott, hogy a magyar titkosszolgálatok kiválóan teljesítenek, minden mérhető szempontból. Ezzel Pintér Sándor belügyminiszter is egyetértett, aki most hivatalosan kezdeményezte a főigazgató leváltását.

Molnár Zsolt úgy értékelte a Reggeli gyorsban, hogy a bűnüldözés terén, szakmai téren a magyar szolgálatok együtt tudnak működni külföldi partnereikkel, megvan az összhang és a megbecsülés. Bizalmi deficit a kormány külpolitikája miatt van. Az Oroszországgal, Kínával és hasonló államokkal ápolt magyar kapcsolat a nyugati szolgálatokat óvatosságra kényszeríti. Bizonyos érzékeny információkat nem osztanak meg a magyar titkosszolgálatokkal, mert tudják, hogy azok politikai okokból kikerülnek innen. Az Orbán-kormány elkötelezettségi szintje mind az Európai Unió, mind a NATO felé elég alacsony e tekintetben. Másképp fogalmazva: a magyar kormány nyugati szemmel nézve túl megengedő, gondoljunk csak a Gruevszki-ügyre.

Molnár Zsolt reméli, hogy legalább a nemzetbiztonsági bizottság tagjai kapnak valamilyen magyarázatot arra, hogy Orbán Viktor miért tette meg ezt a lépést és mi a további szándéka.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors
2020-09.16. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre