„Klubrádió
Megbeszéljük...

Karácsony tanácsadója: Mindenkinek tele van a hócipője a vírussal, de borzasztóak a számok

18/03/2021 22:17

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Míg az első hullám idején Magyarország is „begubózott”, a második idejére a kormány fontosabbnak tartotta, hogy a gazdaság ne álljon le. Rékassy Balázs orvos, egészségügyi szakmenedzser, a főpolgármester egészségügyi tanácsadója szerint ezzel elszabadult a járvány. Amit most már csak átgondolt lépésekkel lehet újra ellenőrzés alá vonni. A megoldás szerinte a bevezetett intézkedések szigorú betartása, illetve a kórházi dolgozók terheinek könnytése.

2021. március 18. Megbeszéljük - részlet 21.03.18. Rékassy Balázs
14:36
00:00

Miközben mindenhol pusztít a koronavírus-járvány, és csak a legszigorúbb lezárások tűnnek hatékonynak ezzel szemben, Európa országai és köztük Magyarország ezt nem volt hajlandó meglépni. Utóbbi azért is érdekes, mert mi vagyunk az az ország, amelyik a hatodik legrosszabb helyen áll az lakosságarányosan a halálozások számában.

Rékassy Balázs orvos, egészségügyi szakmenedzser, a főpolgármester egészségügyi tanácsadója elmondta, hogy a koronavírus-járvány első hullámában még semmit nem tudtunk a vírus okozta betegségről, ezért az egész világ „begubózott”. Éppen egy éve történt. Magyar viszonylatban is bevált a módszer, a számok kedvezően alakultak. Bár a második hullámra sejthető volt, hogy súlyosabb következményekkel kell számolni, a magyar kormány is arra épített, hogy könnyebben újraindíthatják a gazdaságot, ha a teljes lezárás helyett – és a vakcinák gyors megjelenésére számítva – inkább kockáztattak. „Mit nekünk a vírus, csak a gazdaság működjön” – fogalmazta meg a kormány magatartását Rékassy.

Koronavírus - Betegeket ápolnak a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórh
Fotó: Kovács Tamás / MTI
 

Decemberben pedig valóban engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség elsőként a Pfizer/BioNTech vakcinát, azonban az első szállítmányok csak jóval később érkeztek Budapestre. A helyzet azóta pedig csak romlott. 

A jövőre nézve kifejtette: „Tudom, hogy mindenkinek tele van a hócipője a vírussal, de borzasztóak a számok.” Az oltást pedig át kell szervezni. Az nem megoldás, hogy az amúgy is leterhelt kórházakat és az ottani személyzetet, orvosokat, ápolókat az oltások variálásval zavarjuk. Az oltás megszervezése nem orvosi feladat. Az egészségügyi intézményektől független oltópontokat létesíteni. Azt is meg kell nézi, hogy a vírus további terjedését hogyan lehet megakadályozni.

Azt is hozzátette, hogy az ápolók béreit is rendezni kéne.

A teljes beszélgetést meghallgathatja a fenti lejátszóra kattintva.

Megbeszéljük...
21.03.18. 17:15
Riporter: Bolgár György