„Klubrádió

Gulyás Gergely: Nincs itt az ideje a lazításnak

18/03/2021 10:29

| Szerző: Klubrádió

Napokon belül elérhetjük a harmadik hullám csúcsát Gulyás Gergely szerint. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is hozzátette, hogy ennek megfelelően nem lazítanak az eddig bevezetett korlátozásokon. A nyitásról szóló nemzeti konzultáció eredményeit a hétvégén hozzák nyilvánosságra.

Közel a harmadik hullám csúcsa – mondta Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón, jelenelg 1700 szabad lélegezettőgéppel felszerelt ágy, és 11 ezer szabad kórházi ágy áll rendelkezésre.

„A lazításnak még nincs itt az ideje” – mondta Gulyás, majd újra elmondta pozitívumként, hogy arányosan nagyon jól áll Magyarország oltásokban. A hvg.hu idézte a politikust, aki szerint „ha kellően gyorsan tudunk oltani, akkor negyeduk hullám már nem lesz. Már nem években és félévekben, hanem hetekben és napokban kell számolni azt az időt, hogy az intézkedéseken lazítani lehessen.”

Gulyás ígérete szerint a nyitásról szóló nemzeti konzultáció eredményeit a hétvégén hozzák nyilvánosságra. Az biztos, hogy a kormány többlépcsős nyitásban gondolkozik, a következő hetekre vonatkozó terveket pedig holnap jelenti be Orbán Viktor a Kossuth Rádióban az Operatív törzs ülése után

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója
 
Gulyás GergelyFotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

Folyik a védettségi igazolások postázása is, jelenleg 1,2 millió van belőle a postán, az oltás után egy héten belül mindenki megkapja ezeket a kártyákat.

A vakcinákról elmondta, az AstraZenecával kapcsolatos bizonytalanságokról ma nyilatkozik az Európai Gyógyszerügynökség, de a magyar álláspont az, hogy a mellékhatások mértéke szerény, és nem lehet azt feltételezni, hogy összefüggés lenne az oltás és a komplikációk között. „A célunk az, hogy júniusra a teljes átoltottság elérhető legyen.” A miniszter úgy számolja, az összes vakcina nagyjából fele keletről érkezik majd Magyarországra.

Az újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, a legpesszimistább előrejelzések alapján legkésőbb március végén tetőzik a harmadik hullám, ezek után radikális csökkenésre számítanak a folyamatos oltás miatt. „Áprilistól főleg az fog látszani a számokban, hogy miután a legveszélyeztetetebb korosztály jelentős mértékben be lesz oltva, csökkennek a megbetegedések és a halálozások.”