„1%
Esti gyors

MOSZ: Elértük a kritikus állapotot, amikor válogatnunk kell

12/03/2021 21:07

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A kórházak túlterheltsége olyan méreteket öltött, hogy a Magyar Orvosi Kamara által kidolgozott etikai kódex alkalmazása indokolttá vált. Dr. Daróczy-Gaál Ágnes, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke azt mondta, e dokumentum alapján az intenzív ellátásra szoruló koronavírusos betegek állapotát egy összetett számítási rendszer alapján pontozzák, és ez alapján választják ki azt a beteget, akinek jobbak a kilábalási esélyei.

2021. március 12. Esti gyors - részlet 21.03.12. Daróczy-Gaál Ágnes
08:44
00:00

Mivel hivatalos adatok nincsenek arról, hogy mennyi beteget ápolnak intenzív osztályokon, és arról sincsenek, hogy a betegek hogyan oszlanak meg a kórházak között, és egyre gyakrabban kell dönteni arról, hogy ki kerüljön egy intenzíves ágyra. Ezért a Magyar Orvosi Kamara egy 32 oldalas etikai kódexet dolgozott ki még a járvány elején. Ez alapján döntik el, kinek van nagyobb esélye a túlélésre. Előfordul, hogy idősebb, nehezen menthető, vagy menthetetlen betegek helyett fiatalabbakat küldenek oda.

Ez lehetséges legrosszabb forgatókönyv. Dr. Daróczy-Gaál Ágnes, a MOSZ (Magyar Orvosok Szakszervezete) alelnöke azt mondta, hogy azok kerülhetnek az invazív lélegeztetőgépre, akik egy bizonyos állapotban vannak, egy összetett állapotfelmérő rendszer alapján döntenek. Az egyes jellemzőket pontozzák. Ezt követően etikai döntés következik, az azonos pontszámot elért betegek közül válaszanak.

Koronavírus - Betegeket ápolnak a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórh
Fotó: Kovács Tamás / MTI
 

Hogy hol lesz szükség erre a módszerre nem egyértelmű, mert az intenzív ellátásra szoruló koronavírusos betegek betegek eloszlása nem egyenletes az ország intézményeiben, de az alelnök szerint már elértük azt a kritikus pontot, amikor sajnos válogatni kell.

A következő lépcsőfok az lesz, amikor az aránylag jó kilátásokkal szembenéző betegektől is meg kell tagadni az ellátást. „Míg szakmai szempontból egy idősebb, de jó fizikai állapotban lévő beteg ugyanolyan esélyekkel néz szembe, mint egy fiatalabb, de súlyosabb állapotú páciens, ilyen esetben jön elő az etikai kérdés, hogy mennyi a potenciálisan várható élettartam sikeres kezelést követően” – tette hozzá. Aki invazív lélegeztetőgépre kerül annak is mindössze 15-35 százalékos a túlélési esélye. Jelenleg a szakképzett ápolóknak jelenleg 5-7 beteggel kell foglalkozniuk, ami sokszorosa az ideálisnak.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
21.03.12. 18:15
Riporter: Kárpáti János